Afbeelding

Rotterdamse wint prestigieuze internationale kappersprijs

Zakelijk 10 keer gelezen

Rotterdam - Kapster Nelida Oliveira van Flex Hair & Beauty Salon in Rotterdam is International Stylist of the Year 2016. De 35-jarige Rotterdamse nam haar award afgelopen zondag in ontvangst tijdens de gala van de Black Beauty / Sensationnel Hair Awards.

Rodney Obergh, de eigenaar van Flex Hair & Beauty Salon is zelf gaan kapper, maar hij geniet met volle teugen mee van de winst die Oliveira behaalde. ‘Er zijn zoveel verschillende redenen waarom ik dit geweldig vind. Natuurlijk ben ik trots dat iemand uit mijn team won bij de eerste keer dat we meededen aan een internationale wedstrijd. Maar daarnaast is het ook een bevestiging van hetgeen Flex Hair & Beauty Salon voor staat,’’ zegt hij.

Obergh (42) werkt al sinds 2005 in de kappers branche, en met name in de black hair. Hij startte in 2015 met Flex Hair & Beauty Salon, ‘een salon met een concept van kwaliteit’. Hij vertelt: ‘Ik heb in de jaren dat ik in de branche meeloop van alles gezien dat beter kan. Ik wilde daarom een salon starten waar de service voorop staat omdat de beste kappers er werken en hen geleerd wordt hun beste werk te leveren. We gebruiken alleen de beste producten en we werken alleen op afspraak. Dat betekent dat de klant nooit (lang) hoeft te wachten op haar beurt. Het betekent ook dat het aantal klanten dat we per dag kunnen bedienen beperkt is en dat onze prijs iets hoger ligt dan doorgaans, maar de klant krijgt daardoor de volledige aandacht van de kapper. Het onderscheid dat het dan maakt, is het helemaal waard.”

Obergh vind het jammer dat de black hair branche een stiefmoederlijke behandeling krijgt in Nederland, waar de focus van de kappersbranche voornamelijk eurocentrisch is. ‘De mensen die in de black hair branche hebben ergens zelf ook wel schuld aan hoor. Het schort er aan kwaliteit en kappers worden door de zaken niet gestimuleerd zich verder te scholen en de branche verder omhoog te tillen. Vandaar mijn concept van kwaliteit bij Flex Hair & Beauty Salon. En vandaar dat ik meteen inschreef voor de Black Beauty / Sensationnel Hair Awards, toen ik Nelly Olviera in mijn team kreeg. Ze is heel erg getalenteerd’.

De Black Beauty/Sensationnel Hair Awards wordt gezien als de ‘haar Oscars” van de afro kappers industrie. Deze fotografiewedstrijd werd het meer dan 20 jaar geleden opgezet om de top kappers in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten te vinden. De verkiezing is voor de beste kappers in 13 verschillende categorieën. De hoofdprijs is Stylist of the Year.

Met haar International Stylist of the Year 2016 award behoort Nelida Oliveira tot een hele beperkte groep kappers in Nederland die ooit in de prijzen viel bij de Black Beauty/Sensationnel Hair Awards. ‘De laatste keer dat iemand uit Nederland won was een jaar of twee geleden. Dit onderscheidt ons,’ vertelt Obergh.

Om mee te doen had Flex Hair and Beauty Salon ongeveer een maand voordat hun inzendingen binnen moesten zijn een oproep gedaan aan “every day people” om als model te zitten voor Nelida. Zij deed verschillende haarstijlen – natural, gekleurd, bantu knots en avant garde- en de dames werden opgemaakt door een visagiste. De collectie headshots die ze opstuurden viel in de smaak bij de jury. “Dit geeft een geweldig goed gevoel. Ik ben al enkele jaren in het vak en natuurlijk hoor en weet je dat je het niet slecht doet, maar dit geeft wel een stuk bevestiging,” glundert ze nu.

‘Het betaalt zich allemaal terug nu,’ zegt Obergh. ‘Het vasthouden aan het concept van kwaliteit, het zoeken naar de juiste teamleden, de investering in de shoots om mee te doen en de reis naar Engeland. Maar het streelt ook wanneer je genoeg in jezelf gelooft om mee te doen en dat dan ook gevalideerd ziet naderhand.’

Hij vond het verademend om bij de finale aanwezig te zijn. Zo’n 300 genodigden van overal ter wereld waren er tijdens de gala die werd gehouden in de Hilton London Metropole op zondag 27 november 2016. ‘Het was een prachtige avond met alleen maar het beste van het beste. Een geweldige sfeer. Zoveel gelijkgezinden die oprecht blij voor je zijn dat je gewonnen hebt. Je kon zien dat wat de black hair branche betreft Engeland heel ver voor loopt op ons hier in Nederland. We hebben er onze ogen uitgekeken, maar ook veel geleerd en frisse ideeën opgedaan.’

De ervaring en de prijs zetten de toon voor 2017. ‘We hebben nog enkele stoelen vrij waar we de komende maanden goede kappers in willen plaatsen, die willen leren en hun beste werk willen leveren voor hun klanten. We gaan in 2017 door met het verder opkrikken van het niveau van de black hair branche in Nederland,’ zegt Obergh.

De BBS Hair Award 2016 heeft al een prestigieuze plek in de zaak ‘waar iedereen hem kan zien. ‘We doen zeker ook mee volgend jaar. Als je meerdere keren wint kom je in de Hall of Fame … daar gaan we voor.’

Uit de krant