Afbeelding

Als je de marathon loopt, help je de kinderen aan het sporten

Sport 17 keer gelezen

Het Jeugdsportfonds is ook komend jaar het goede doel van de NN Marathon Rotterdam. Vorig jaar leverde dat 50.000 euro op voor kinderen die vanwege een krappe financiële situatie niet kunnen sporten. “Het gaat om tussen 24.000 en 26.000 jongens en meisjes”, zegt Jan Markerink, voorzitter van het Jeugdsportfonds Rotterdam.

Door Emile Hilgers

Rotterdam - Markerink: “Het is een illusie dat we hen allemaal kunnen bereiken, maar dankzij de bijdrage van de marathon kunnen we aanzienlijk meer kinderen helpen. Toen ik een paar jaar geleden begon, waren het er nog geen 3.000. Het doel voor 2017 is 6.000 kinderen, dus een verdubbeling.”

Uitgangspunt is dat zoveel mogelijk kinderen tussen 4 en 18 jaar gebruikmaken van de sportfaciliteiten in de stad. “Wij betalen het lidmaatschap van een sportclub als het gezin rond moet komen van minder dan 120 procent van het minimum inkomen”, legt Markerink uit.

“Wat je ziet, is dat ouders en vooral kinderen zich schamen en daarom niet bij ons aankloppen voor financiële ondersteuning. De meesten beseffen heel goed dat daardoor hun kind niet kan sporten. Tóch vinden ze het moeilijk om een beroep te doen op ons fonds.”

Om de drempel te verlagen, zijn er op scholen en in de jeugdzorg intermediairs actief. Dat zijn professionals die door hun werk in aanraking komen met kinderen uit gezinnen met een krap budget. Markerink: “Vaak zijn het docenten of zorgverleners. Zij kennen de voorwaarden voor een bijdrage uit het Jeugdsportfonds en kunnen na instemming van de ouders en het kind het papierwerk voor de aanvraag in orde maken. Soms doen ze dat al voor andere instanties die gezinnen financieel ondersteunen en gaat het in één moeite door.”

Omdat het Jeugdsportfonds een gelimiteerd budget heeft - tot voor kort alleen een vast bedrag van de gemeente - is er nooit aan de weg getimmerd om de bekendheid te vergroten. “We wilden geen nee hoeven zeggen”, verklaart de voorzitter. “Inmiddels krijgen we van steeds meer instanties geld, bijvoorbeeld van stichtingen zoals het Laurens Fonds.”

“De forse bijdrage van de marathon maakt wel een verschil. We kunnen meer kinderen helpen en dus ook reclame maken, meer vertellen wat we doen. Op alle basisscholen hangen posters. En met de gemeente en Rotterdam Sportsupport zijn we in gesprek over manieren om de doelgroep te bereiken, bijvoorbeeld via de Rotterdampas.”

Het Jeugdsportfonds betaalt geen hulpmiddelen, zoals een hockeystick of voetbalschoenen. “Daar zijn andere partijen voor”, zegt Markerkink. “Denk aan de Sportbank, die werkt met inzamelpunten voor kleding en attributen. Verder kijken we in hoeverre we naast sportverenigingen ook andere aanbieders van sport en bewegen kunnen betrekken in ons aanbod, bijvoorbeeld sportscholen.”

(Foto: Arjen Stada)

Uit de krant