Afbeelding

Karateka Bryan Lusse (18) doet nu al met de toppers mee

Sport 144 keer gelezen

Rotterdam - Bryan Lusse verdeelt sinds kort zijn energie tussen trainingen en wedstrijden met de selectie tot 21 jaar en de beste senioren van de Karate do Bond Nederland. Vorige maand won de 18-jarige Rotterdammer het NK tot 21 jaar en deed in het landenteam mee aan het WK voor senioren in het Oostenrijkse Linz. “Een geweldige ervaring. Het gaf energie om toppers te zien, zoals Rafael Aghayev. En ik kon laten zien dat ik daar nu ook tussen hoor.”

Door Emile Hilgers

Hoewel hij zijn studie Nanobiologie aan de Erasmus Universiteit en de TU Delft belangrijk vindt voor zijn toekomst, draait het leven van Bryan voor een groot deel om zijn sport. “Al ruim elf jaar”, vertelt hij.

“In het begin was het pure ontspanning, leuke dingen doen met vrienden. De laatste jaren is het steeds meer een levensstijl en ligt de focus op EK’s en WK’s. En nu karate een Olympische sport wordt, is Tokio 2020 een droom geworden.”

“De weekenden ben ik meestal in Leusden”, vertelt hij over zijn schema. “Zaterdag trainen met de selectie tot 21, zondag met de senioren. Zaterdag ben ik één van de oudsten, zondag één van de jongsten. Maandag train ik bij Boy Muilwijk in Dordrecht, net als de bondscoach voor de selectie tot 21 jaar Geoffrey Berens. En de rest van de week bij Unity99 in Zevenkamp, onder leiding van Patrick van Dalen. Vrijdag is mijn enige rustdag, belangrijk omdat we in het weekend vaak een toernooi hebben.”

“Tot nu toe lukt het om topsport te combineren met mijn studie”, maakt Bryan de balans op na het eerste trimester. “Ik heb al mijn studiepunten gehaald. Maar het is voortdurend goed plannen, ik gebruik alle tijd van de dag.”
Hij geeft toe dat hij best wel zenuwachtig was op zijn eerste WK bij de senioren. “Maar omdat je met een team bent, deel je de spanning met elkaar. Ik had veel steun aan de anderen, die me op mijn gemak stelden.”

Zijn lengte is een belangrijk voordeel voor Bryan. “In mijn gewichtsklasse, tot 75 kilo, zijn er niet veel die groter zijn. Met mijn voorste hand kan ik het makkelijkste scoren. De meeste punten maak ik met mijn armen. Ik ben wel mijn benen extra aan het trainen, om uit mijn comfort zone te komen.”
Bryans volgende grote toernooi is het EK tot 21 jaar in februari 2017 in Bulgarije.

Daarna hoopt hij - in mei - mee te doen aan het EK voor senioren. Een vereiste is wel dat hij voldoende punten vergaart. De eerste zijn al binnen, dankzij zijn vijfde plaats op zijn eerste Premier League wedstrijd afgelopen september in Hamburg. In januari krijgt hij een nieuwe kans bij de Premier League in Parijs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant