Afbeelding

Jamal El Ghannouti geeft alles om het EK van 2018 te halen

Sport 37 keer gelezen

Voor zaalvoetballer Jamal El Ghannouti was de benoeming tot bondsridder van de KNVB op 6 december een unieke gebeurtenis. “Ik voelde mij bevoorrecht, het is niet voor iedereen weggelegd zo’n mijlpaal te halen. Voorzitter Michael van Praag hield een mooie toespraak en mijn kinderen stonden naast mij. Er zijn niet zoveel zaalvoetballers die geridderd zijn. Ik sta in een rijtje met Edwin van der Sar, Ruud Gullit en Giovanni van Bronckhorst.”


Door Emile Hilgers

ROTTERDAM - Ook andere Oranje-zaalvoetballers die de magische grens van honderd interlands passeerden - El Ghannouti staat inmiddels op 108 - zijn benoemd tot bondsridder. In zijn geval heeft bij de toekenning van de onderscheiding iets extra’s meegeteld, weet de Rotterdammer. “Van Praag noemde het in zijn toespraak: de maatschappelijke betrokkenheid, dat ik mij bij Rotterdam Sportsupport inzet om jeugd te enthousiasmeren voor zaalvoetbal.”
“Vanaf 2011 was ik coördinator zaalvoetbal en sinds 2013 ben ik projectcoördinator Challenge010”, legt El Ghannouti uit. “Ons doel is jongeren van 12 tot 16 jaar in contact te brengen met sport in clubverband. Dat doen we op scholen voor voortgezet onderwijs, voorheen alleen op Zuid maar inmiddels in de hele stad. Zaalvoetbal is van begin af aan de grootste sport geweest, naast basketbal, dans en boksen. Vanaf dit schooljaar is boksen vervangen door baseball.”
Goed contact met de scholen is onmisbaar voor het project, benadrukt El Ghannouti. “Het klopt dat ik in mijn nieuwe functie minder actief betrokken ben bij de sportactiviteiten, maar ik ga regelmatig kijken bij toernooien en vind het nog steeds leuk om als rolmodel kinderen iets bij te brengen. Veel kinderen kennen mij van het Nederlands team en omdat ik bij TPP Rotterdam heb gespeeld. Ik heb in Hillesluis vanuit het welzijnswerk sportactiviteiten begeleid en was nauw betrokken bij de opening van het Cruyff Court, met Dirk Kuyt.”
Als allrounder is de 33-jarige international zowel verdedigend als aanvallend inzetbaar. “Ik werk ook heel hard in het veld”, vult hij aan. Met het Amsterdamse ZVV ‘t Knooppunt hoopt hij dit seizoen zijn vierde lanskampioenschap te vieren. Met Oranje nam hij deel aan het EK 2014 en wil hij heel graag naar het EK 2018 in Slovenië. “Ik geef er alles voor”, zegt hij. “Naast drie keer per week trainen bij mijn club en stages met het Nederlands team doe ik extra conditie- en krachttrainingen om fit en sterk te blijven. En ik let goed op mijn voeding.”
Op 8 en 9 januari speelt het Nederlands team trainingswedstrijden in en tegen Engeland, waarna op maandag 23 en 24 januari twee oefenwedstrijden in Zwolle tegen Rusland op het programma staan. Het kwalificatietoernooi voor het EK 2018 is van 3 tot 12 april 2017 in Wit-Rusland. Behalve het gastland treft Oranje daar Italië en de winnaar van de voorrondepoule die eind januari wordt gespeeld.

Uit de krant