V.l.n.r. Vincent Hoppezak, Michael Zijlaard, en Maikel Zijlaard.
V.l.n.r. Vincent Hoppezak, Michael Zijlaard, en Maikel Zijlaard.

Maikel en Vincent halen bij de Zesdaagse alles uit de kast

Sport 483 keer gelezen

Maikel Zijlaard en Vincent Hoppezak zijn komende week met hun 17 jaar de rookies in de Wooning Zesdaagse Rotterdam. Voor eigen publiek willen ze excelleren in de dagelijkse koppelkoers om de Tacx Talent Cup. Dat ze mee kunnen met de besten, hebben ze eind vorig jaar bewezen in de zesdaagses van Londen en Amsterdam en met individuele podiumplaatsen op het NK.

Door Emile Hilgers

Rotterdam - ”Voor ons is Ahoy de belangrijkste wedstrijd van het baanseizoen”, zegt Vincent aan de vooravond van het populaire wielerevenement. “Docenten, vrienden en familieleden zien van de meeste wedstrijden alleen foto’s of filmpjes op Facebook. Nu zitten ze op de tribune en voelen wij meer druk om dingen te laten zien, óók aan het Rotterdamse publiek.”

Alles uit de kast

“Winnen is ons doel”, zegt Vincent met een uitdagende blik richting clubtrainer Ron Zijlaard. “Maar als het niet lukt, zijn we ook tevreden met een tweede plaats.” Maikel is wat voorzichtiger. “We gaan alles uit de kast halen, maar ik denk dat het zwaar gaat worden. Gasten die in Amsterdam reden, doen ook weer mee in Ahoy. Het verschil is wel dat we in Amsterdam vier dagen reden en nu zes. Toen werden we elke dag beter, dus misschien is dat in ons voordeel.”
Ron, die ook zelf weer op de derny rijdt in de zesdaagse, benadrukt dat zijn zoon en diens wielermaatje in de groep tot 23 jaar weliswaar de jongsten zijn, maar zeker niet kansloos. “Alle deelnemers in de Talent Cup rijden met hetzelfde verzet. Op de baan is kracht en snelheid niet het enige wat telt, souplesse is het belangrijkst.”

Extra uren

De jongens hebben ook als voordeel dat ze veel samen hebben gereden. Vincent: “Voor Rotterdam hebben we extra uren gedraaid op de baan. De andere zesdaagses gingen ook goed. We zijn op elkaar ingespeeld, het gaat vanzelf. Wedstrijdinzicht is ontzettend belangrijk.”
“Ik denk dat we deze winter stappen hebben gemaakt”, vult Maikel aan. “We zijn in de achtervolging nóg harder gaan rijden.” Dat zijn oom, Michael Zijlaard, als manager van Team Roompot en wedstrijdleider van de Rotterdamse Zesdaagse hen nu een kans geeft in de Talent Cup, is ook gebaseerd op de eerdere resultaten in dit baanseizoen. “We durfden het eerst niet echt aan”, legt Vincent uit. “Maar na de derde plaats en een dagoverwinning in Londen werden we vierde in Amsterdam en reed Maikel ook goed in Gent. Dat gaf de doorslag.”
Het wegseizoen is nog wel het belangrijkst voor de jonge wielrenners, tekent Vincent tenslotte aan. “Met clubgenoot bij RWC Ahoy Daan Hoole zitten we in de nationale selectie. En met de opleidingsploeg van Roompot rijden we dezelfde rondes als de profs, vorig jaar bij de junioren de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Dat zijn mooie koersen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant