Afbeelding

Britta Koehorst is soms goed in vrij en soms in vlinder

Sport 408 keer gelezen

Britta Koehorst (13) is één van de talenten van het Regionaal Trainings Centrum van de KNZB. Als jongste van de groep traint ze zes dagen per week twee uur in het Hofbad in Den Haag. In haar leeftijdsklasse behoort ze tot de snelsten van Nederland. Bij het ONK korte baan zwom ze begin november een nationaal juniorenrecord op de 100 meter vrije slag en schreef ze op de 50 meter vlinderslag een Nederlands record voor 13-jarigen op haar naam.

Door Emile Hilgers

Rotterdam - Gevraagd naar haar favoriete nummer, antwoordt Britta: “Eigenlijk vind ik alles wel leuk. De ene keer gaat de vrije slag goed, de andere keer de vlinder. Soms gaat ook de rugslag lekker. De wisselslag is het leukst vanwege de afwisseling, dat maakt zwemmen voor mij extra leuk.”

Talent Centrum

Dat ze voor de trainingen niet dichterbij huis - in Rotterdam-Prinsenland - terecht kan, is Britta inmiddels wel gewend. “Ik heb een aantal jaren bij De Lansingh gezwommen in Krimpen aan den IJssel. Tweeënhalf jaar geleden ben ik gaan trainen bij het Talent Centrum, bij Karin van Straaten. Zij is nu onze trainster bij het RTC en de meeste andere kinderen kende ik ook al. We zitten ook met een groepje op dezelfde school: het Picasso Lyceum in Zoetermeer. Dat is makkelijk voor onze ouders, zij kunnen het zo regelen dat niet iedereen elke dag hoeft te rijden tussen zwembad en school.”
De school is ook soepel als er bijvoorbeeld een belangrijk toernooi is. Voor de junioren is er om het jaar een Europees Jeugd Olympisch Festival. In het tussenjaar mocht Britta afgelopen seizoen naar een interlandwedstrijd in Luxemburg.

Limieten

Of ze komende zomer op het EJOF zwemt, staat nog niet vast. “De limieten worden steeds scherper en dit jaar worden nog maar twee zwemmers per afstand geselecteerd”, weet ze. “Het is dus niet zo makkelijk om je te plaatsen.” Haar trainster ziet het anders: “Het is zeker niet onhaalbaar”, spreekt ze haar pupil moed in. “Je bent wel één van de kanshebbers.”

Presteren

Volgens Karin voelen de jonge zwemmers soms teveel druk om te presteren. “Dat maakt het moeilijk met verlies om te gaan. Ik help hen door te benadrukken dat ze op andere dagen wél goed zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant