Van links naar rechts Jacolien Vogelzang, Eva van Til en Edo Maas. (Foto: Emile Hilgers)
Van links naar rechts Jacolien Vogelzang, Eva van Til en Edo Maas. (Foto: Emile Hilgers)

Junioren enthousiast over schaatsbaan in Kralingen

Sport 224 keer gelezen

Iris van der Stelt (Numansdorp) en Eva van den Born (De Lier) zijn de deelnemers die vrijdag 13 januari bij de KPN Marathon Cup min of meer voor eigen publiek schaatsen. ‘Echte’ Rotterdammers komen er niet aan de start in Kralingen. Maar wat niet is, kan nog komen. Eva van Til en Edo Maas van Schaatsvereniging Rotterdam (beiden 16 jaar) hebben al jeugdwedstrijden gereden in Rotterdam en zijn enthousiast over het bijzondere rondje.

Door Emile Hilgers

Rotterdam - “Schaatsbaan Rotterdam is snel”, weet Edo. “Vorig jaar zijn er snellere marathontijden gereden dan op Thialf.” Zelf heeft hij al eens een finalewedstrijd van de jeugdcompetitie geschaatst in de ovale tunnel aan het Toepad. “Die dag ben ik eerste geworden in het klassement.”
“Wat we van veel schaatsers horen, is dat ze graag in Rotterdam rijden”, vult jeugdtrainster Jacolien Vogelzang aan. “Het is een bijzondere baan omdat de koepel ervoor zorgt dat je meer meewind hebt. Je ziet het ook in de bochten, als de ijssplinters achter de schaatsers aan waaien. Als het ijs goed is - en dit seizoen ís het goed - kunnen hier snelle tijden worden gereden.”

Eva, lid van de opleidingsgroep van het regionaal talentencentrum van de KNSB, vertelt dat ze vaker wedstrijden zou willen rijden in Rotterdam. Anders dan Edo, die met de jeugdselectie van RWC Ahoy ook aan wielerkoersen deelneemt, is zij gefocust op het schaatsseizoen. “Mijn favoriete afstand is de 3 kilometer, daarop werd ik negende op het NK. Maar ik rijd ook marathons. Bij het Zuidhollands kampioenschap in november werd ik vierde. Ik was niet fit, het ging niet zoals ik wilde. Ik hoop dat ik het NK mag rijden, 11 februari in Den Haag. Maar het is afwachten of ik een ticket krijg.”
Bij de junioren-B gaat de schaatsmarathon over 15 of 20 ronden. “Volgend jaar, als we naar de A’s gaan, wordt het 40 of 50 ronden”, weet Edo. Op de fiets is hij lange afstanden gewend, maar op het ijs is hij relatief beter op het kortere werk. “De 1500 meter vind ik het leukst. Het mooiste aan schaatsen vind ik bochten rijden. Het geeft een kick als dat goed gaat.”

Eva: “Bij schaatsen moet je alles goed kunnen: techniek, kracht, een goede houding van het lichaam.” Naast vier keer trainen op het ijs werkt zij in de wintermaanden ook met fietsen en hardlopen aan haar conditie. In de zomer rijdt ze skeelerwedstrijden om de techniek te blijven oefenen.
Trainen doen Eva en Edo meestal op de Uithof in Den Haag. “In Rotterdam zijn er weinig noren-uren”, legt Jacolien uit. “Je ziet wel dat er steeds meer discipline is. Er komen meer mensen die rondjes rijden en voor wie dit een opstapje is naar het wedstrijdschaatsen. Het aantal nieuwe leden bij de vereniging viel de eerste jaren tegen, maar vooral vanuit de scholen komt er steeds meer interesse.”

De schaatsmarathon begint vrijdag om 18.00 uur (beloften). Daarna zijn er starts om 19.30 uur (dames) en 20.30 uur (heren).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant