Afbeelding
Foto: Rob Kamminga

Droom van Ariane komt uit op verjaardag in vol Thialf

Sport 105 keer gelezen

Met nog een paar wedstrijden te gaan, kan Ariane Smit tevreden terugkijken op het schaatsseizoen. Veel eremetaal heeft ze niet vergaard, maar met de ervaringen van Heerenveen en Kazachstan in haar bagage kan ze de komende jaren vooral mentaal grote stappen maken.

Door Emile Hilgers

Rotterdam – “In een vol Thialf rijden is altijd al een droom van mij geweest”, vertelt de 20-jarige belofte van RTC Zuid-West. “Daarom was het heel speciaal om daar in januari het NK sprint te mogen rijden. Veel publiek dat mij aanmoedigde, en ik was ook nog eens jarig dat weekend!”


Haar tijden op de 500 en 1.000 meter vielen tegen. “Ik was óp van de zenuwen, aan de start stond ik te trillen als een rietje”, vertelt ze. “De volgende keer doe ik het heel anders. Nu was het vooral bijzonder om mee te maken en mijn eerste grote toernooi bij de senioren.”
Een week later al mocht Ariane in Kazachstan aantreden op de Winter Universiade, ook wel de Olympische Spelen voor studenten genoemd. Al bij aankomst was ze onder de indruk. “Op het vliegveld stonden vrijwilligers te applaudisseren en we werden met politie-escorte naar het olympisch dorp gebracht. Ook de ijsbaan is bijzonder, vroeger zijn hier wereldrecords gereden. Russische schaatsers sliepen onder de tribunes en werden gewekt als de weersomstandigheden goed waren.”


Zelf heeft Ariane het tijdens het toernooi goed en minder goed getroffen. “De eerste 500 meter ben ik snel gestart, maar viel ik in de tweede bocht. Op de tweede 500 meter had ik veel tegenwind, maar bleef toch 0,3 seconden boven mijn persoonlijk record. Tijdens de 1.000 meter sneeuwde het, bij acht graden onder nul en veel tegenwind. De tijden waren niet om over naar huis te schrijven, maar het ging naar omstandigheden heel goed.”


Daar kwam nog bij dat ze heel erg moest wennen aan de ijle lucht. “Het stadion in Almaty ligt op 1700 meter en dit was de eerste keer dat ik op hoogte schaatste. Je hartslag gaat sneller omhoog en je bent eerder moe. Na twee rondjes lag ik hijgend langs de baan.”
“Ik heb veel geleerd en vooral veel genoten, van de trainingen, de wedstrijden en de groep waarmee we waren”, schrijft de studente psychologie op Facebook over het geweldige avontuur. “Het heeft me geïnspireerd om zo hard mogelijk te werken om meer van dit soort dingen mee te maken.”


Daarbij bedankt Ariane de mensen van het Healthy Team en de donateurs die via talentenboek.nl een financiële bijdrage hebben geleverd waarmee de reis naar Kazachstan mogelijk werd. “Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan”, vertelt ze over die actie. “Het streefbedrag was al na twee weken gehaald!”


Op 10 maart rijdt Ariane nog het NK afstanden voor neo-senioren in Alkmaar. De seizoensafsluiting wordt op 15 maart ‘De Zilveren Bal’ in de Elfstedenhal in Leeuwarden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant