Tristan Zaan:
Tristan Zaan: "Dat we nu om promotie spelen, is als de kers op de taart". (Foto: Emile Hilgers)

Rotterdamse Rugby Club heeft geloof nog niet verloren

Sport 8 keer gelezen

Rotterdam - Heren 1 van de Rotterdamse Rugby Club heeft het geloof in eigen kunnen nog niet verloren. Tijdens een kringgesprek na het 23-12 verlies tegen The Hookers klonken bemoedigende woorden: ‘Het kan nog, we winnen gewoon zondag met een groter verschil.’ ‘Geloof in jezelf, boys.’ ‘Het was niet ideaal, maar wel hoopvol.’

Door Emile Hilgers

“We hebben laten zien wat we waard zijn”, analyseert RRC-speler Tristan Zaan desgevraagd de eerste promotie-degratiewedstrijd. “We speelden vrij goed. Ik denk dat het toch de spanning was waardoor we verloren hebben. Het was de eerste keer dat we zo hoog speelden. We zijn twee jaar geleden gepromoveerd naar de eerste klasse, Hookers speelt al vijf jaar ereklasse.”
“Onze teams zijn min of meer van gelijk niveau”, vervolgt de 24-jarige Rotterdammer. “Zij zijn misschien iets fysieker, staan wat vaker in de sportschool dan wij. Het grootste verschil is ervaring. Wij hebben een jong team, dat sinds de promotie naar de eerste klasse twee jaar geleden enorm is gegroeid.”

Clash

Eigenlijk was de clash afgelopen zondag - door RRC aangekondigd als de wedstrijd van het jaar - een derby. Immers, de tegenpartij heeft Hoek van Holland als thuisbasis, een kustplaats die officieel onder de gemeente Rotterdam valt. Maar de supporters die zondagmiddag ‘Kom op, Rotterdam!’ riepen, waren voor de thuisspelende rugbyclub.
The Hookers is voorlaatse geëindigd in de ereklasse en duelleert nu met RRC, nummer twee in de eerste klasse, om op het hoogte niveau te blijven. Voor sportstad Rotterdam maakt het eigenlijk niet zoveel uit welke van de twee clubs na het tweede duel op 21 mei volgend seizoen de felbegeerde plek in de ereklasse bezet. De Maasstad is hoe-dan-ook vertegenwoordigd.
Volgens Tristan wil de huidige selectie van RRC liefst zoveel mogelijk met hetzelfde team verder. “We zijn op elkaar ingespeeld en dankzij dit collectief zijn we gekomen waar we nu zijn. Het zou jammer zijn als de cultuur verandert doordat er nieuwe spelers worden ingekocht die andere rechten krijgen.”
In de eerste divisie blijven spelen is bepaald geen schande, vindt Tristan. “Het is zeker geen verloren seizoen geweest. Ons doel was in de top drie eindigen en dat hebben we bereikt. Dat we nu om promotie spelen, is de kers op de taart.”

Uit de krant