Afbeelding

Heroïsch R.V.&A.V. Sparta door naar de finale

Sport 179 keer gelezen

Rotterdam - Sparta heeft de tweede halve finale tegen FC Binnenmaas in het voordeel beslecht. Invaller Max Hoornweg scoorde in de 117e minuut de winnende treffer. Het eerste mooie doelpunt gemaakt in de reguliere speeltijd kwam na 36 minuten spelen op naam van Jordi de Zwart.

De selectie van Ron Luijten en Erkan Kocaman speelt nu de finale van de play-off’s voor promotie. De tegenstander is op dit moment nog onduidelijk omdat er door de KNVB enkele veranderingen zijn doorgevoerd in het toegestuurde speelschema.

Ron Luijten begon de avond met een tegenvaller. Linksback Danny Abbing kon niet spelen waardoor het team gewijzigd moest worden. De16-jarige rechtsbuiten Gianno Soares Semedo de Carvalho nam zijn plaats in. Er moesten dus diverse spelers op een andere positie gaan spelen in deze belangrijke wedstrijd.

Opstelling R.V.&A.V. Sparta: Massimo van Ewijk, Clint van Stee, Calvin Lupgens (59e Jaime Soares de Brito), Kevin Jumelet, Danny Langstraat, Edinho Pique, Ibo Ozbilek (90e Luciano Furtado), Allon Coomans, Gianno Soares Semedo de Carvalho (108e Max Hoornweg), Jordi de Zwart, Wesley van den Dries.

De wedstrijd schoot uit de startblokken. Binnen een minuut kreeg Binnenmaas een kans en even later kon de keeper maar net redding brengen op een poging van Allon Coomans. Na deze inleidende beschietingen waren er een tijd lang geen kansen voor beide teams. De thuisclub speelde 120 minuten de lange bal terwijl R.V.&A.V. Sparta de strijd aan ging voor elke meter van het veld.

Na pogingen van Ibo Ozbilek en Jordi de Zwart raakte Binnenmaas na 25 minuten spelen uit het niets de lat. Dat was hun tweede serieuze doelpoging. Drie minuten later werd het 0-1 maar deze zuivere goal van Wesley van den Dries (hij kreeg de bal hier via een tegenstander in bezit) werd weer eens onterecht voor vermeend buitenspel afgekeurd. Nog even geen 0-1 dus.

Acht minuten later was het wel raak. Spits Jordi de Zwart was de maker van het eerste doelpunt van de dag dat wel werd geteld. Binnenmaas kon hier weinig kansen tegenover zetten. De enkele keer dat zij door de verdediging kwamen bleef de sterk keepende Massimo van Ewijk de baas over de situatie. De grootste kans voor rust was nog voor Jordi die zijn schot zag worden weggehaald.

In de tweede helft een goeddeels ongewijzigd spelbeeld. De thuisclub speelde vaak het ‘kick and rush systeem’ en drong de Spartanen optisch terug. Ondanks het overwicht bleven de doelpogingen in deze fase beperkt tot enkele afstandsschoten. In het strafschopgebied heerste de verdedigers onder leiding van Kevin Jumelet.

Naar mate de tweede helft vorderde kreeg R.V.&A.V. Sparta steeds meer kansen. Ibo Ozbilek en Wesley van den Dries slaagde er niet in deze te verzilveren. Twee minuten voor tijd kreeg Binnenmaas het geluk dat zij zochten. De bal viel tussen de verdediging en verdween in het doel. 30 minuten verlengen dus na het laatste fluitsignaal.

Met twee elftallen die duidelijk zichtbaar steeds vermoeider werden werd het spel nu erg rommelig. Beide teams probeerde het nog wel maar echt gevaarlijk voor de goals werd het niet zo vaak. In deze fase waren eigenlijk vooral overtredingen en slechte passes te zien.

Bij een van de weinige goed uitgevoerde aanvallen in de verlenging maakte een speler van Binnenmaas duidelijk hands in zijn eigen strafschopgebied maar er werd geen penalty gegeven. De stand bleef dus nog gelijk.

Met nog maar een paar minuten op de klok werd er al gesproken over de strafschoppenserie. Een Max (foto) was het daar niet mee eens. Ingevallen in de 108e minuut maakte Max Hoornweg in de 117e minuut 1-2. Een wonderschoon spitsendoelpunt van zeldzame klasse.

De lange bal viel tussen de keeper en Max. De spits was sneller met reageren en tikte de bal onder de doelman door. Tergend langzaam verdween het leder in het verlaten doel. Een paar minuten later had R.V.&A.V. Sparta het geflikt. De op papier zwaarst denkbare tegenstander uit het speelschema is overwonnen. De R.V.&A.V. Sparta staat in de finale!

Zo kwam er een einde aan een heroïsche wedstrijd die ongetwijfeld met mooie letters in het clubarchief zal worden bijgeschreven. Staf, spelers en supporters vierde nog lang feest in de kantine. Binnenkort leest u in deze kolommen alle informatie over de finaleronde.