Afbeelding

Klimmen en klauteren tijdens Nederlands Jeugdkampioenschap Boulder in Rotterdam

Sport 6 keer gelezen

Rotterdam - Op zaterdag 3 juni vindt het Nederlands Jeugdkampioenschap Boulder plaats bij boulderhal Monk in Rotterdam. Boulderen is als onderdeel van de klimsport vertegenwoordigd op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Spotten we aanstaande zaterdag al wat Olympiërs in de dop?

Op de boulderwanden in de nieuwste boulderhal van Monk Bouldergym in Rotterdam gaan vierennegentig bouldertalenten op 3 juni de strijd aan om de Nederlandse titel. Boulderen is een expressieve en spectaculaire tak van de klimsport: kort, krachtig, atletisch en zonder touwen. De sport is anderhalf jaar geleden als onderdeel van de klimsport toegevoegd aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.
In zware korte routes (boulders) klimmen de atleten tot zo’n 4,5 meter hoog. Voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Het doel is om zoveel mogelijk boulders te toppen (boven zien te komen) in zo min mogelijk pogingen binnen een vastgesteld aantal minuten per boulder.

Zes categorieën
Het NJK Boulder is opgedeeld in zes leeftijdscategorieën: de Jeugd E tot en met Jeugd A en de Junioren. Dat betekent dat er kinderen van zeven jaar meedoen, maar ook jongeren die met hun negentien jaar voor het laatst uitkomen bij de Junioren. Jongens en meisjes krijgen per categorie elk vier boulderproblemen voorgelegd die ze in zo min mogelijk pogingen moeten zien op te lossen. Een boulderprobleem is een moeilijke route van grepen in een wand die soms heel schuin overhangt, waarbij het doel is om de top van de route te bereiken. Het gaat hierbij niet om snelheid, maar om het aantal pogingen waarin de top gehaald wordt. Hoe minder, hoe beter.

Uit de krant