Twaalf van de bijna 70 vrijwilligers poseren trots bij het beroemde blauw-witte logo van de bijna 58-jarige roemruchte Hoogvlietse  voetbalvereniging Meeuwenplaat.
Twaalf van de bijna 70 vrijwilligers poseren trots bij het beroemde blauw-witte logo van de bijna 58-jarige roemruchte Hoogvlietse voetbalvereniging Meeuwenplaat. Foto: Joop van der Hor

Meeuwen ‘Hoogvlieter van het jaar’

Sport 20 keer gelezen

Hoogvliet - Er is een jaarlijkse verkiezing van de ‘Vrijwilliger van het jaar’ én de ‘Hoogvlieter van het jaar’. De vrijwilliger 2018 wordt door de bewoners gekozen uit drie door de gebiedscommissie genomineerde Hoogvlieters welke zich het afgelopen jaar verdienstelijk hebben gemaakt. De ‘Hoogvlieter van het jaar’ is een initiatief van deze krant en heeft niets meer en niets minder tot doel om een door haar lezers gekozen persoon, vereniging of organisatie in de krant én in het zonnetje te zetten.

Eindredacteur Stella Schaper is dik tevreden met het aantal uitgebrachte stemmen. “Leuk al die reacties. Het laat tevens zien dat een dergelijk initiatief leeft onder onze trouwe lezers.”

Oudste voetbalclub

‘Zonder vrijwilligers geen club’. Voorzitter Hans van Staten is er heel duidelijk over. De preses van de bijna 58 jaar oude Hoogvlietse voetbalvereniging zou niet weten hoe hij ´zijn cluppie´ zonder de ruim 70 vrijwilligers draaiende zou moeten houden. “Ze vormen met elkaar het kloppend hart van de vereniging. Niet alleen in het weekend zijn we afhankelijk van hen, ook doordeweeks, 7 dagen achtereen. Een voetbalvereniging is te vergelijken met een bedrijf maar dan wel met allemaal onbetaalde krachten. Er moet van alles gebeuren; schoonmaak, vullen en bemensen van de bar, keuken, reparaties, onderhoud, administratie enzovoorts.”

Triest

Penningmeester Marco Gouw vult zijn voorzitter aan: “We zijn echt op onszelf aangewezen. We hebben een goed contact met Rotterdam Sport Support en het Sportbedrijf maar van de gemeente hebben we niet veel te verwachten. De gebiedscommissie weet volgens mij niet eens dat we kampioen zijn geworden, niemand gezien, zelfs geen felicitatie van de voorzitter. Zoiets is toch wel triest.”

Vijfde wiel aan de wagen

Van Staten erkent dat het ook wel een beetje aan de vereniging zelf ligt. “We hebben altijd onze eigen broek opgehouden en kloppen zelden of nooit aan bij bestuur of politiek.” Bestuurslid Jan van der Hor is wat minder diplomatiek in zijn bewoording: “We zijn altijd het vijfde wiel aan de wagen geweest, nooit was er interesse. Alleen toen de burgemeester langs kwam tijdens de door ons gefaciliteerde ‘Samenloop voor Hoop’, ja toen zag het hier paars van de lokale politici” verwijzend naar de toen gedragen speciale T-shirts in de actie tegen kanker.

Bar le Duc Award

Meeuwenplaat is altijd al een vereniging geweest die zich heeft ingezet voor goede doelen waaronder de stichting Villa Joep in hun inzet om kinderkanker de wereld uit te helpen. “Nu zetten we ons in voor verduurzaming. In februari 2019 krijgt Meeuwenplaat in Utrecht de Bar le Duc Award uitgereikt, bestaande uit een geldprijs en uitgereikt voor de wijze waarop de Meeuwenplaat hun afval scheiden en plastic verzamelen. Ook de jeugd wordt hiermee milieubewust gemaakt. Tot en met de door supermarkt Jumbo gesponsorde limonade en koffiebekers zijn van recyclebaar karton en het gebruik van plasticbestek wordt tot een minimum beperkt.”

Tompoezen

Secretaris Dick Hijman (73) trakteert elke vrijdag op Tompoezen, het aantal vrijwilligers op de vrijdag groeit dan ook met de week. Danny Schermer is vrijwilliger van het jaar 2018. Hij is tijdens zijn vakantie zelfs vier weken achtereen voor de club actief en klust dan van alles in en om het clubhuis aan van het Acces World sportcomplex aan de Keizermantelweg. Heijman doet een oproep aan Hoogvliet: “Wil je ons echt steunen? Wordt dan lid. Vooral meiden hebben we hard nodig.”

Uit de krant