De Rotterdam Tour werd negen keer met start en finish in hartje Rotterdam verreden.
De Rotterdam Tour werd negen keer met start en finish in hartje Rotterdam verreden. Foto: PR

Wielerorganisator Henk Voogt op eerste kerstdag overleden

Sport 16 keer gelezen

Nissewaard - Henk Voogt, de organisator van een groot aantal wielerwedstrijden in de regio Rotterdam, is op eerste kerstdag overleden. De familie maakte dat een dag nadien bekend.

Na zijn pensionering als hoofd technische dienst bij het Waterschap de Brielsche Dijkring stapte Henk Voogt begin negentiger jaren van de vorige eeuw de wielerwereld in. Eerst een periode als voorzitter van de Putse Rennersclub Delta in Spijkenisse, waarin onder zijn leiding het huidige parcours en clubgebouw werden gebouwd op sportpark Oostbroek.

Profklassieker

Later was hij de oprichter van de Stichting Wielersportpromotie Beneden-Maas. Onder de vlag van deze stichting zette Henk Voogt zijn schouders onder de Omloop van Voorne-Putten. Met zijn team slaagde hij er in korte tijd in deze wedstrijd van regionale amateurklassieker op te werken naar een internationale profklassieker in de UCI klasse 1.1.Onder andere Steven de Jongh, Graeme Brown en Theo Bos staan op de erelijst van deze klassieker die na 20 edities voor het laatst in 2011 onder de naam Tour de Rijke verreden werd.

Rotterdam Tour

Naast deze wedstrijd was Henk Voogt ook de grote man achter het naar Rotterdam halen van een wereldbekerwedstrijd voor vrouwen, genaamd de Rotterdam Tour. In totaal 9 keer werd deze wedstrijd met start en finish in hartje Rotterdam verreden.

KNWU

Behalve deze koersen, organiseerde hij ook een aantal keren het profcriterium van Spijkenisse en toertochtversies van de Tour de Rijke. Ook was Henk Voogt binnen de wielerbond KNWU in een aantal commissies actief.

Zonder omwegen

Henk Voogt stond bekend als een bevlogen en gedreven organisator die zonder omwegen te werk ging, waarbij hij discussies en conflicten niet uit de weg ging om zijn doel te bereiken. Organisator Henk Voogt is 88 jaar geworden.

Uit de krant