Afbeelding

Strips! presenteert tentoonstelling Elsje, 10 jaar rebels

Cultuur 3 keer gelezen

Op 3 december opent Sinterklaas in hoogsteigen persoon bij Strips! de nieuwe expositie Elsje, 10 jaar rebels. Niet te missen hoofdpersoon in de tentoonstelling is stripfiguur Elsje, creatie van tekenaar Gerben Valkema en schrijver Eric Hercules. Onlangs kregen zij in Antwerpen de Willy Vandersteenprijs voor het album Elsje maakt geschiedenis. Een album waarin Elsje de geschiedenis op haar manier beleeft en bekijkt en af en toe een loopje neemt met de waarheid.

Elsje verschijnt inmiddels al 10 jaar dagelijks als krantenstrip in 17 regionale kranten in heel Nederland en is in ieder nummer van het stripblad Eppo terug te vinden. Ogenschijnlijk lief, en vertederend, maar als je haar iets beter kent, komt al gauw ook een wat andere Elsje tevoorschijn die vooral ook rebels en opstandig is en op haar eigenwijze en vooral ook humoristische manier de wereldproblematiek op de hak neemt. Waar je Elsje ook tegenkomt, je kunt niet om haar heen en zeker niet bij Strips! de komende maanden. Ook voor de kinderen zijn er diverse leuke activiteiten rondom Elsje, zoals het afmaken van een strip of het ontwerpen van kleding voor Elsje waarmee je kans maakt op een mooie prijs. Uiteraard zit Elsje in de jury. En er is een leuke alternatieve route voor kinderen.

Eric Hercules en Gerben Valkema
Stripmakers Eric Hercules en Gerben Valkema kwamen elkaar voor het eerst tegen bij Studio Jan Kruis. Gerben Valkema werkte daar als tekenaar, Eric Hercules als scenarist/schrijver van de verhalen van Jan Jans en de kinderen. Daarnaast schreef Hercules ook mee aan verhalen voor het programma Sesamstraat.
De eerste pogingen om gezamenlijk iets nieuws te gaan maken, startten in 2004. Het stripfiguurtje vond Hercules tussen de schetsen die Valkema had gemaakt. Een lief meisje met zwarte warrige haren waar de naam Elsje perfect bij leek te passen: soms niet zo lief, prikkelbaar en af en toe heel erg humeurig. De geboorte van Elsje was een feit. Elsje verschijnt inmiddels dagelijks in 17 regionale dagbladen en in stripblad Eppo.

Strips! Museum voor het beeldverhaal
Strips! is een museum over het beeldverhaal, voor het publiek geopend sinds 3 september 2016. Het museum geeft een beeld van de geschiedenis van de strip en beperkt zich daarbij niet tot alleen Nederland. Ook heeft het museum iedere drie maanden een nieuwe tijdelijke tentoonstelling. Voor de kinderen is er een speciale zaal om te tekenen, te lezen, spelletjes te doen en zijn er regelmatig workshops striptekenen.

Strips! Museum voor het beeldverhaal
Wijnhaven 32
3011 WR Rotterdam
W www.stripsrotterdam.nl

Uit de krant