Zo kan ook jouw plant er binnenkort uitzien, want we geven een bouwpakket weg!
Zo kan ook jouw plant er binnenkort uitzien, want we geven een bouwpakket weg!
Lezersactie

Pimp je plant met een amazing plant-house!

Cultuur 11 keer gelezen

Rotterdam - Met zijn animatiebedrijf bouwde Maarten Kok props voor allerlei bedrijfsfilms. Tot corona toesloeg en zijn commerciële opdrachten opdroogden. Maar zijn knutselbloed kruipt waar het niet gaan kan, dus stortte Maarten zich op bouwpakketten van huisjes... voor je plant.

door Cathelijne Beijn

“Kijk, dit is een plaatje van balsa hout waar mijn laserapparaat de vormen van het plantenhutje uitsnijdt”, legt Maarten uit. “Het is heel licht materiaal, want je wil natuurlijk je plant niet belasten.” In zijn atelier in een verzamelgebouw aan de Keilewerf ruikt het naar hout en zaagsel. Verspreid door de ruimte staan planten met daarin de door Maarten ontworpen miniatuurhuisjes. “Mijn plantenhuisjes krijg je in een do-it-yourself pakket. Ik vind het vooral leuk als mensen er zelf mee aan de slag gaan.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Maarten maakt zijn bestellingen in orde. Zijn miniatuurhuisjes hangen in planten over de hele wereld.

Maarten heeft een zwak voor modelbouw, en maakte van jongs af aan vliegtuigjes en allerlei spullen voor bij zijn treinbaan. “Vroeger moest je alles met de hand uitzagen. Maar met de lasertechnieken van nu kan het veel makkelijker en sneller.” Het idee voor de huisjes begon als een cadeau voor een vriendin met heel veel planten. “Ik kwam op haar verjaardag met een model van een plantenhutje. Het was meteen een hit; er kwamen de hele avond mensen naar me toe die er ook wel een wilden. Zo ontstond het idee om er echt een product van te maken.”

De plantenhutjes komen in zeven modellen, met verschillende moeilijkheidsgraden. Ook ontwierp Maarten onlangs de plant-dripper: een miniatuur watertank waarmee je met een afgeknipt petflesje je plant kunt bewateren. “Bij elk bouwpakket krijg je een flesje lijm en verder heb je alleen een snijmes nodig. Als losse set kun je ook een lichtsnoertje kopen. Dat kun je in en om het huisje hangen, of helemaal door je plant verweven. Het is maar net wat je wilt.” Poppetjes levert Maarten er niet bij. “Dan wordt het meteen weer zo ingevuld allemaal. Ik heb liever dat mensen zelf hun fantasie gebruiken. Als iemand een miniatuurgezinnetje in de plantenhut wil zetten: prima. Laat vooral je creativiteit stromen.” Maarten verkoopt zijn bouwpakketten inmiddels over de hele wereld, en krijgt ook foto’s gemaild van het resultaat. “Dat is te gek om terug te zien.”

Als volgende project is Maarten bezig met bouwpakketten van Rotterdamse elektriciteitshuisjes. “Er staan door heel de stad de mooiste elektriciteitshuisjes waar mensen de schoonheid niet van kennen. Neem bijvoorbeeld het huisje op de West-Kruiskade, waar kunstenaar Arno Coenen een wereldbol heeft geplaatst. Ik ben nu bezig om die als miniatuur én lamp te ontwikkelen.”

Win je eigen plant-hut!

Sinds we wegens corona verplicht thuis zitten is knutselen weer helemaal hot. Zie jij het wel zitten om een avondje lekker te priegelen aan een hutje voor jouw plant? Dat kan! We geven een bouwpakket weg van de ‘plant-hut’. Het superleuke mini-huisje is gemaakt van lichtgewicht materiaal en kan dus ook prima in kleinere planten worden geplaatst. Dit model heeft ook een miniatuur schommelstoel en een touwladder. De Engelstalige handleiding helpt je stap voor stap door het bouwpakket heen.

Zo maak je kans

Stuur een e-mail met een foto van je plant naar redactie.hl@dpgmedia.nl en vertel ons waarom jouw plant een hutje goed kan gebruiken. De amazing plant-houses zijn geschikt voor knutselaars vanaf 12 jaar.

Je kunt natuurlijk ook zelf een kijkje nemen op de website om alle modellen te zien: www.plant-house.nl.

Uit de krant