Afbeelding

Column Peter Steenbergen: ‘Het jaar van de fiets’

Column 20 keer gelezen

Gelukkig nieuwjaar, allemaal! Ik geloof dat 2017 het jaar van de haan is, maar voor mij wordt ‘t het jaar van de fiets. O, daar heb je hem weer met z’n fiets, hoor ik u denken. Ja, ik ben een fietser en ik hoop dat er dit jaar meer mensen gaan fietsen.

Fietsen is gezond, want je komt buiten en je beweegt. Fietsen is efficiënt: als je op tijd weggaat, kom je gewoon op tijd op iedere afspraak, want je hebt geen last van files of parkeerproblemen. Ja, je regent wel eens nat, maar dat hoort er in ons kikkerlandje nu eenmaal bij. En, ik spreek uit ervaring, zo vaak is dat nu ook weer niet.

We fietsen best veel in Rotterdam, maar het kan nog beter. Zeker op Zuid. Daarom werken allerlei partijen samen, om onder de aandacht te brengen dat het fietsen extra kansen geeft.
Directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, Marco Pastors, gaf bij een bijeenkomst van het project Fietsen op Zuid aan dat als je kunt fietsen, dit onder meer de schoolkeuze vergroot. En dat klopt. Nu gaat een groot deel van de jeugd voor het gemak ‘om de hoek’ naar school. Maar als je kunt fietsen, komt ook een school die wat verder weg gevestigd is werkelijk binnen jouw bereik. Dan kun je wél naar die school met een opleiding die perfect aansluit bij jouw talenten, of met het type onderwijs dat helemaal bij jou past omdat je er heel zelfstandig kunt leren of juist meer begeleiding krijgt.

Maar ook voor volwassenen wordt de wereld groter als je kunt fietsen. Even op de fiets naar dat familielid of die kennis, naar die cursus of naar die werkgever… Dus gaan we in Rotterdam-Zuid zorgen dat iedereen kan leren fietsen, dat er fietsen beschikbaar zijn en dat oude fietsen opgeknapt worden. Natuurlijk is er meer nodig dan een fiets om allemaal een stap vooruit te zetten. Het begin zal heus niet eenvoudig zijn; zie de start maar als een fiets met zijwieltjes. Als we de fiets gebruiken als vliegwiel om kansen te vergroten en hindernissen te overbruggen, ben ik er van overtuigd dat er mooie fietstochten kunnen volgen, op weg naar een betere toekomst.

Peter Steenbergen werkt bij Thuis Op Straat.

Uit de krant