Afbeelding

Column Tineke Speksnijder: ‘Goede voornemens’

Column 6 keer gelezen

Zo het jaar is begonnen en iedereen zit weer vol goede voornemens. Ik was al veel eerder begonnen. Om precies te zijn op 31 oktober ging ik stoppen met roken. Ik heb daar nog een column over geschreven. Er waren er nog 20 die meededen. Daarvan zijn er een paar daadwerkelijk gestopt, maar de meeste hebben het niet zo lang volgehouden.

Zo ook uw columnist. Ik schaam me dood, nou ja, bij wijze van, maar hopsakee, als je in de krant schrijft dat je stopt met roken en dan vervolgens op je bek gaat sta je toch een beetje voor Jan met de korte achternaam. Goed, de eerste poging was dus met pleisters. Het ging goed, totdat er iets gebeurde waarvan ik heel verdrietig werd en totaal in de stress schoot. En wat doe je dan als roker? Juist. Weer naar de huisarts. “En hoe gaat het met stoppen?” “Nou, hartstikke goed, ik ben 5 kilo aangekomen en ik rook weer, nou als dat niet knap is.” We smeden een ander plan. Aan de Champix, dan zou je helemaal geen trek meer hebben, dat leek me wel wat. Op dag 8 van de pillen zou je dan moeten stoppen.
En dat deed ik dus ook, maar om nou te zeggen dat ik geen trek meer had, nou nee. En wederom nam ik na 5 dagen weer een sigaret. Daar word je toch niet goed van. De afspraak met de huisarts stond al. Ze keek me stralend aan. “En?” “Pffffffffff, tis weer niet helemaal gelukt, maar vandaag ben ik gestopt en nu echt dus. “ Ik stelde nog voor om dan maar pleisters en pillen tegelijk te nemen maar dat vond zij een slecht idee. En het ging goed.
Tot vandaag dus. Ik kon alleen maar aan roken denken. Ik heb alle ovensnacks opgegeten. Degene die dat heeft uitgevonden wordt ook bedankt trouwens. Heb je expres geen friteuse in huis, bedenkt een of andere dodo dat. Een was erin gegooid, nagels gelakt, haar gewassen, opruimen, ik wist van gekkigheid niet meer wat ik moest bedenken. Uit chagrijn heb ik het op facebook gezet. Kreeg ik me daar een berg reacties op, dat ik het zo druk kreeg met beantwoorden dat ik niet meer aan roken dacht. Ik ben dus gestopt en ik wens iedereen met een goed voornemen veel succes toe.

Tineke Speksnijder is eigenaar van café de Schouw aan de Witte de Withstraat.

Uit de krant