Binnenkort in Kunsthal Rotterdam.
Binnenkort in Kunsthal Rotterdam.

Amateurkiekjes van blote vrouwen tussen kamerplanten, naast de kerstboom, voor de open haard

Rotterdam - Voor het eerst is de collectie blootfotografie van journalist en fotoverzamelaar Wim de Jong voor iedereen te zien. Vanaf zaterdag 12 september presenteert Kunsthal Rotterdam ‘For Your Eyes Only’, samengesteld uit deze opmerkelijke verzameling amateurkiekjes van vrouwen poserend tussen kamerplanten, naast de kerstboom, voor de open haard, in de branding, op de ski’s en in de achtertuin. 

Ruim zeshonderd fantasievolle, prikkelende, humorvolle en vaak ook ontroerende beelden komen samen in de Kunsthal. De tentoonstelling is een ode aan alle hobbyfotografen en hun geliefden. Het fenomeen blootfotografie is zo oud als de amateurfotografie zelf. Vanaf het moment dat – aan het eind van de 19e eeuw – fotografie steeds toegankelijker wordt voor het grote publiek, is het genre door amateurs hartstochtelijk beoefend. Elk decennium kent daarin zijn eigen stijl. In tien hoofdstukken krijgt het publiek in de tentoonstelling een intiem kijkje in honderden verborgen werelden: huis-, tuin- en keukensnapshots worden afgewisseld met poses in bad, bos en branding.

Wim de Jong brengt op de tentoonstelling zijn jarenlange verzamelwoede bijeen. Als amateurfotograaf en fotoliefhebber met een fascinatie voor vintage ‘found photography’ is dit genre, dat niet eerder op deze manier ontsloten is, voor hem een grote bron van verzameldrift.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden