Wat is dat voor vervallen huisje op het Schiehoofd? Nou, dat is een oud veerhuis dat schrijvershuis wordt


Bart Bos vroeg zich af wat dat huisje op het Schiehoofd toch voor huisje is. We konden hem wat meer vertellen...
Bart Bos vroeg zich af wat dat huisje op het Schiehoofd toch voor huisje is. We konden hem wat meer vertellen... (Foto: Bart Bos)

Wat is dat voor vervallen huisje op het Schiehoofd? Nou, dat is een oud veerhuis dat schrijvershuis wordt

Rotterdam - We kregen een ingezonden stuk van Bart Bos, een Schiedammer die Rotterdam zó leuk vindt, dat-ie elke dag door onze stad zwerft. Wat Bart ziet, stuurt hij dan naar De Havenloods. Dit keer vraagt Bart zich af wat dat huisje op het Schiehoofd toch voor huisje is. We kunnen 'm iets meer vertellen...

door Emile van de Velde

Het pand waar Bart zo gefascineerd naar stond te kijken, is het voormalige RDM Veerhuis op de kop van Schiemond. Het gebouw stamt uit 1917 en staat alweer bijna vijftien jaar leeg. Het is behoorlijk vervallen geraakt en de gemeente is lange tijd voornemens geweest het te slopen. Dat werd voorkomen door het Cuypersgenootschap, een organisatie die zich inzet voor behoud van erfgoed.

Nu het veerhuis bewaard is gebleven, wordt het óók tijd voor een nieuwe invulling. Daar gaat Stichting Droom en Daad voor zorgen. Die invulling is nog niet tot in detail uitgewerkt, maar één ding is zeker: het veerhuis wordt een schrijvershuis. Waar van alles gebeurt op het gebied van taal. En waar bijvoorbeeld een 'writer in residence' tijdelijk in kan trekken. Dat laatste zou in de wintermaanden kunnen, als het huis bij uitstek een plek voor rust en stilte kan zijn. In de zomer zal het drukker zijn, met ook onder meer een terras aan de Nieuwe Maas.

Er is inmiddels een architect aangesteld, en er wordt nog onderzoek gedaan naar wat er allemaal precies moet gebeuren. Dat is veel waarschijnlijk. Het ooit zo drukbezochte veerhuis voor mensen die vanaf de noordoever met het veer naar de RDM gingen om in de Onderzeebootloods aan het werk te gaan, staat er in zeer slechte staat bij. Maar het is geen groot pand, dus wellicht is het in de loop van volgend jaar al klaar voor de toekomst.

Bart Bos stuurde dit naar De Havenloods: 'Tijdens één van mijn zwerftochten door Rotterdam kwam ik ineens een niet zó mooi plaatje tegen. Te zien aan de bouwstijl heeft dit pand betere tijden gekend, maar als wat? Het lijkt een voormalige horecagelegenheid, zoals cafetaria, restaurant of wellicht herberg, maar misschien zit ik er helemaal naast. Maar wat was het vergeten pandje in zijn hoogtijdagen dan? Daar ben ik benieuwd naar.'

Hebben we je vraag beantwoord Bart?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden