Met een mondkapje op word je plotseling geconfronteerd met de geur van je eigen adem. En daar kan een behoorlijk luchtje aan zitten. Schaam je niet!
Met een mondkapje op word je plotseling geconfronteerd met de geur van je eigen adem. En daar kan een behoorlijk luchtje aan zitten. Schaam je niet! (Foto: Stockfoto)

Met zo'n mondkapje ruik je opeens je eigen adem, en daar kan een luchtje aan zitten.....

Rotterdam - Mondkapje op, mondkapje af… we raken er inmiddels aan gewend. Het is allesbehalve comfortabel. Het ding knelt en laat weinig lucht door, maar vooral: je wordt plotseling geconfronteerd met de geur van je eigen adem. En daar kan een behoorlijk luchtje aan zitten. Schaam je niet! Het probleem komt vaker voor dan je denkt en is gemakkelijk te verhelpen.

door Cathelijne Beijn

“Het is natuurlijk behoorlijk schrikken als je merkt dat je constant een slechte adem hebt,” zegt Mick Metselaar, KNO-arts bij het Erasmus MC. “Veel mensen schamen zich ervoor en vragen niet snel om hulp. Het is een gevoelig onderwerp en kan mentaal een behoorlijke impact hebben.”

Bij ernstige klachten kunnen mensen zelfs in een isolement raken omdat ze contacten gaan vermijden. Maar niet gevreesd: een bezoek aan de huisarts of mondhygiënist kan meteen uitkomst bieden. De meest voorkomende oorzaak is slechte mondhygiëne. “Vieze geurtjes worden doorgaans veroorzaakt door een ophoping van bacteriën door achtergebleven etensresten, op en tussen je gebit. Poets daarom netjes twee keer per dag je tanden en ga geregeld naar de tandarts. Flosdraad, ragers en tandenstokers doen ook wonderen.”
In ernstige gevallen kunnen ontstoken amandelen of amandelsteentjes de oorzaak zijn. Maar dat komt niet vaak voor. “De geur komt niet uit je maag of luchtwegen, zoals vaak wordt gedacht. Een permanente slechte adem is doorgaans een kwaal die zich in de mondholte afspeelt. Opgehoopte tandplak of ontstoken tandvlees zijn vaak de boosdoeners, zonder dat je er iets van merkt.”

Maar ook je tong speelt een belangrijke rol. Die zit namelijk vol groeven en putjes waarin vuil zich kan ophopen, vooral achterin. Metselaar adviseert om tijdens de poetsbeurt ook je tong regelmatig onder handen te nemen. “Dat kan met je tandenborstel of met een speciale tongrasp. Die vind je gewoon bij de drogist. Het is niet het meest prettige gevoel, maar het geeft wel snel resultaat.”
Een mondkapje kan confronterend zijn, maar laat je niet meteen gek maken als je iets onaangenaams ruikt. “Test bij je partner of een goede vriend of je uit je mond stinkt, of laat de huis- of tandarts even ruiken.” Drink veel water, neem een suikervrij snoepje of kauwgom en laat koffie, knoflook en spicy kruiden vaker staan. “Vervang elke drie maanden je tandenborstel en vergeet niet je mondkapje dagelijks te verversen. En doe zelfgemaakte kapjes geregeld in een sopje.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden