‘Tulip of Harmony Honey’ aan de Veerlaan.
‘Tulip of Harmony Honey’ aan de Veerlaan. (Foto: CBK Rotterdam)

Nieuwe muurschildering Katendrecht past in lange Chinese traditie

Rotterdam - De wijk Katendrecht is een nieuw kunstwerk rijker: op 14 en 15 augustus wordt ‘Tulip of Harmony Honey’ onthuld, een muurschildering door Evelyn Taocheng Wang.

‘Tulip of Harmony Honey’ vult de ornamentlijst aan de Veerlaan, waar jarenlang de eerste Chinese muurschildering buiten China te zien was. Wangs bloemige ontwerp herinnert aan deze bamboestruik van Li de Cai, die niet meer gerestaureerd kon worden.

Wang (winnaar Dolf Henkesprijs 2018, Volkskrant Beeldende Kunst prijs 2016) is geboren in Chengdu, China en woont en werkt in Rotterdam. Met haar muurschildering zet ze de lange traditie aan Chinese invloeden op Katendrecht voort. Lange tijd was dit een kunstenaars- en immigrantenwijk, iets waar de vele muurschilderingen aan herinneren. Wangs ontwerp past er in een kunstroute met schilderingen van onder anderen Dolf Henkes, Daan van Golden en Louis van Roode. 

Het nieuwe kunstwerk verschijnt in een sierlijke 19e-eeuwse ornamentlijst waar jarenlang een schildering te zien was van Li de Cai: de allereerste Chinese muurschildering in Europa. Dat paste in deze wijk die vanaf 1911 door stakingsbrekers het eerste grote Chinatown van Europa werd. Toen onlangs deze schildering niet meer te restaureren was, vond het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam Wang bereid een nieuw werk te maken. Haar sierlijke tulpen met hun zwevende lijnen brengen de bamboestruik van Li de Cai in herinnering, maar passen met hun vergankelijkheid bovenal in haar eigen schilderijenreeks ‘Vanitas’. amen met onder andere Verhalenhuis Belvédère.

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 augustus wordt de onthulling gevierd met speciaal corona-proof binnen/buitenprogramma ‘Geluk en Harmonie’. Er zijn workshops, performances, eten, talks & karaoke met onder meer Fenmei Hu, Yiyu Zhao, Yin Kohar, Wei Tong, Tak Pin Lam, Alexandra van Dongen, Studio Maky & Native Non Native. lees hier meer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden