De kracht van het collectief om het inkomen aan te vullen


Marianne van den Bos heeft een fonds opgezet om het inkomen in geval van ziekte of werkeloosheid aan te vullen: HetKrachtCollectief.
Marianne van den Bos heeft een fonds opgezet om het inkomen in geval van ziekte of werkeloosheid aan te vullen: HetKrachtCollectief. (Foto: )

De kracht van het collectief om het inkomen aan te vullen

Rotterdam - Sommigen werknemers kunnen door ziekte (tijdelijk) niet werken. Daarnaast raken veel werknemers door de coronacrisis hun baan kwijt. Zelfstandige ondernemers kunnen ter ondersteuning terecht bij broodfondsen. Deze collectieven voorzien in een grote behoefte en hebben hun bestaansrecht bewezen, maar werknemers vallen precies tussen wal en schip. Door het gebrek aan ondersteuning van werknemers bij werkloosheid of ziekte lanceert Marianne van den Bos een fonds dat het inkomen aanvult: werkfonds HetKrachtCollectief.

Bij ziekte of werkloosheid daalt het inkomen met 15 tot 30%. “Je zult maar net een dure hypotheek op je huis genomen hebben of een dure auto hebben geleased en ook nog je gezin moeten onderhouden”, aldus mede oprichter Marianne van den Bos.
Door het werkfonds is een werknemer altijd verzekerd van een aanvulling op zijn inkomen. Iedere werknemer kan lid worden. Doordat deelnemers collectief bedragen inleggen, wordt het mogelijk om een werknemer te helpen tijdens werkloosheid of ziekte. Van den Bos: “Voor elkaar, door elkaar. Je kan niet iedereen helpen, maar iedereen kan wel iemand helpen."

Belastingvrij

Dat van den Bos inclusie belangrijk vindt, is zichtbaar in haar organisatie. Alle taken voor het fonds worden uitgevoerd door mensen met een arbeidsbeperking.
De schenkingen zijn belastingvrij. Het inlegbedrag kan zelf worden gekozen en varieert tussen de 10 en de 60 euro per maand. De schenking die een werknemer bij ziekte of werkloosheid ontvangt, is afhankelijk van de hoogte van de inleg.
De schenkingen variëren van 100 tot 600 euro per maand. “Om misbruik te voorkomen moet je eerst een half jaar staan ingeschreven bij HetKrachtCollectief. Het geld dat er overblijft na het aftrekken van schenkingen is je spaargeld. Dit kun je bij het beëindigen van je deelname of tussentijds opnemen. En het mooie is: de schenkingen zijn belastingvrij. Netto is bruto!”, aldus Van den Bos. Kijk voor meer info op www.hkcvereniging.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden