Sinds vorige week moeten Bayram, zijn collega’s en de klanten mondkapjes op. Omdat het zo warm is, draag Bayram een spatscherm.
Sinds vorige week moeten Bayram, zijn collega’s en de klanten mondkapjes op. Omdat het zo warm is, draag Bayram een spatscherm. (Foto: )

Bayram Arslan over de Rotterdamse markten, de mondkapjesplicht en de toekomst

Rotterdam - Marktkoopman Bayram Arslan verkoopt vijf keer per week groente en fruit op de Rotterdamse markten. Iedere dag haalt hij verse producten op de groothandelsmarkt die hij vervolgens probeert te slijten op de Afrikaandermarkt, de Binnenrotte of het Grote Visserijplein. Zijn favoriete plek: “De Afrikaanderwijk is mijn thuisland.” Sinds vorige week moeten Bayram, zijn collega’s en de klanten mondkapjes op tijdens het winkelen. Bayram is onze Rotterdammer van de Week!

door Anne Klapmuts

Je bent een bekende hier op de markt. Sinds wanneer doe je dit al?

“Ik werk al vanaf 1983 op de Afrikaandermarkt. Toen was ik nog een jonkie, zo ben ik hier begonnen. Om zakgeld te verdienen was ik hier een soort hulpje. In 2002 ben ik voor mezelf begonnen. Maar het gaat slecht op de markt. Niet alleen door corona, maar het gaat sowieso al ieder jaar naar beneden. De marktcultuur in Rotterdam is aan het sterven.”

Hoe komt dat volgens jou?

“Omdat ouderen doodgaan en jongeren niet meer naar de markt komen. Zij gaan elke dag uit werk of uit school even snel langs de Albert Heijn of de Aldi om een paar boodschappen. Vroeger had je weinig grote winkels, maar nu heb je op iedere hoek van de straat een supermarkt. De verandering tussen vroeger en nu is duizend procent. Vroeger hebben ze hier goed geld verdiend, wij staan nu de kruimeltjes op te rapen. Waarschijnlijk doe ik dit nog een paar jaar en dan stop ik er mee.”

Waarom moeten mensen naar de markt komen?

“De markt is veel goedkoper dan een winkel. Ik kan je gelijk een voorbeeld geven; Tijdens de coronatijd waren wij dicht en toen hebben de supermarkten miljoenen euro’s winst gemaakt. Het is daar zo duur, dat ze zoveel winst kunnen maken. Daarbij is het groente en fruit op de markt veel verser. Ik ga iedere nacht naar de groothandelsmarkt om verse producten te halen. Ze komen daar ‘s ochtends aan uit Spanje en dan ligt het overdag nog in mijn kraam.”

Wat vind je leuk aan op de markt staan?

“Je bent vrij en elke dag buiten. Ik kan lekker mijn eigen ding doen. En ik doe het al jarenlang samen met mijn vrouw en dat is leuk. Op de markt is het ook heel gezellig. Ik ken alle collega’s hier en ook veel klanten natuurlijk. De Afrikaandermarkt is echt mijn favoriet, ik ben hier al vanaf 1983. Zeker op zaterdag kom je hier iedereen tegen. Het is écht Rotterdams.”

Wat vind je van de mondkapjesplicht op de markt?

“We zijn er geen tegenstander van, want we moeten van corona af. Maar ik heb wel veel minder klanten. De dag voor de mondkapjesplicht in ging zeiden veel klanten op de Binnenrotte al: ‘ik kom niet meer naar de markt als ik zo’n mondkapje op moet hoor’. Dat zie je nu dus ook. Het is ook veel te warm, daarom draag ik zelf een spatscherm.”

Hoe wil je mensen aanraden toch naar de markt te komen?

“Winkelen op de markt is veel veiliger dan in winkels, omdat je hier buiten bent. Tot nu toe is er niemand van mijn collega’s hier op de markt ziek geworden, terwijl we de hele dag zo veel mensen zien. Datzelfde zag je toch tijdens die demonstraties, daar zijn ook geen echt grote uitbraken geweest. De meeste uitbraken zijn gekomen op plekken waar mensen binnen zijn. Ik vraag me soms wel af of het nog goed komt. Hopelijk vinden ze snel een vaccin.”

Als je stopt met op de markt staan, wat ga je dan doen?

“Terug naar mijn oude vak, ik heb elektronica gestudeerd. Ik weet alleen niet of ik dit wel kan, weer terug in een hokje reparaties uitvoeren. Ik ben de vrijheid gewend. Maar het is natuurlijk wel veel rustiger, geen drukte meer aan mijn hoofd. En je weet ook zeker, als je je best doet, dat je aan het eind van de maand salaris krijgt. Ik kan ook nog iets heel anders gaan doen, misschien word ik wel vrachtwagenchauffeur. Ik werk al vanaf mijn dertiende en ben nog nooit werkloos geweest. Alleen tijdens de coronatijd en ik werd helemaal gek thuis. Ik moet bezig zijn. Er is altijd genoeg werk, je moet alleen de wil hebben.”

Wil je nog iets kwijt?

“Ja, het parkeerprobleem voor de marktkooplieden met onze vrachtwagens. Ik woon in IJsselmonde, maar de gemeente is zo moeilijk met het parkeren. ‘s Avonds kom ik pas rond 19.00 uur thuis en dan kan ik dus nergens parkeren. Je krijgt geen vergunning en nu heb ik alweer twee boetes liggen. Dit is echt ellende elke dag!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden