In het Kralingse Bos zijn 249 essen ernstig aangetast door essentaksterfte.
In het Kralingse Bos zijn 249 essen ernstig aangetast door essentaksterfte. (Foto: Gemeente Rotterdam)

Liefst 249 essen in het Kralingse Bos moeten gekapt worden

Rotterdam - In het Kralingse Bos zijn 249 essen ernstig aangetast door essentaksterfte. Deze bomen zijn dood en daardoor onveilig voor de omgeving. Daarom worden ze eind augustus gerooid. De rooiwerkzaamheden starten op 24 augustus en duren naar verwachting vier weken.

Essentaksterfte is een landelijk probleem, dat ook in Rotterdam speelt. De boomziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Hymenoscyphus fraxineus. De dode essen worden, omdat zij bij het omvallen op wegen of paden terecht kunnen komen, voor de veiligheid gerooid. De overige bomen en beplanting rond de dode essen blijven zoveel mogelijk staan. 

Van het gerooide hout maakt de gemeente stammen. De stammen worden gebruikt om de afbakening van de parkeerstroken langs de Beatrixlaan te vervangen. Komende dagen markeert de gemeente de bomen die worden gerooid met een stip, dit heet blessen. Tegelijk met het blessen let de boswachter goed op aanwezige flora en fauna in de essen. Hierbij kijkt de boswachter vooral goed naar vogelnesten in de bomen. Vlak voor het rooien gebeurt dit nog een keer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden