Vanaf vandaag mondkapjesplicht in Rotterdam


Foto: Stockfoto

Vanaf vandaag mondkapjesplicht in Rotterdam

Rotterdam - Vanaf vandaag (woensdag 5 augustus) is het op allerlei drukke plekken van Rotterdam verplicht om een mondkapje te dragen. Wie géén mondkapje draagt, krijgt een waarschuwing en wordt gevraagd het gebied te verlaten.

Boetes worden in een eerste instantie nog niet uitgedeeld, pas wanneer mensen echt niet willen luisteren. In de gebieden waar de mondkapjesplicht is ingevoerd, geldt die voor iedereen. Ook voor bewoners, en ook voor fietsers en hardlopers. Op plekken waar al andere speciale coronamaatregelen gelden, denk aan aan horeca en sportscholen, hoef je geen kapje te dragen, maar in winkels wel. De eerste dagen delen gastvrouwen en -heren mondkapjes uit in de gebieden waar de mondkapjesplicht geldt.

De mondkapjesplicht gaat gelden in het volledige (winkel)centrum van de stad, het gebied wordt grofweg begrensd door Karel Doormanstraat, Weena, Binnenrotte en Westblaak (zie kaartje). Ook buiten het centrum moet je op sommige plekken mondkapjes gaan dragen: tijdens marktdagen op het Afrikaanderplein, het Grote Visserijplein en de Binnenrotte, én in de twee grote winkelcentra Zuidplein en Alexandrium. De maatregel geldt van 06.00 tot 22.00 uur. 

Er staat een nieuwe noodverordening op de website van Rijnmond Veilig verschenen die de mondkapjesplicht mogelijk maakt.

Lees verder onder het kaartje

Het centrumgebied waar de mondkapjesplicht gaat gelden.

Vorige week werd bekend dat er geen landelijke plicht op het dragen van mondkapjes komt, maar dat gemeenten daar wel eigen houtje mee mogen experimenteren. Rotterdam en Amsterdam beginnen daar nu mee. In Rotterdam liep het aantal coronabesmettingen de laatste weken weer flink op, onze stad is 'coronakoploper' van het land. De verplichting wordt niet ingevoerd op locaties waar al allerlei andere maatregelen gelden, zoals in horeca, musea of sportscholen. 

De meningen over het effect van een kapje lopen uiteen, maar er wordt gedacht dat er in ieder geval een 'gevoel van urgentie;' van uit zal gaan waardoor mensen voorzichtiger worden. Anderhalve meter afstand van elkaar houden, en drukte vermijden, blijft net zo belangrijk als nu.

De maatregel gaat op woensdag 5 augustus in en geldt voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder. 

Zie ook de website van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden