Ger en Anja, Thuis op Zuid (Foto: Friso Keuris)
Ger en Anja, Thuis op Zuid (Foto: Friso Keuris) (Foto: FRISO KEURIS)

Iedereen dement: Adelheid Roosen en Hugo Borst trekken Afrikaanderwijk in voor tv-serie

Rotterdam - Omdat hun moeders dement waren, zijn Adelheid Roosen en Hugo Borst in de ban van die ziekte. Voor de vierdelige tv-serie Thuis Op Zuid trekken ze de Afrikaanderwijk in en onderzoeken ze hoe het mensen met dementie vergaat nu zij langer thuis wonen. Woensdag 2 september is de eerste aflevering, 'iedereen dement', om 20.30 uur op NPO 2.

Eén op de vijf mensen krijgt dementie, vroeger of later. En vroeger, dat kan ook op heel jonge leeftijd zijn. In Rotterdam-Zuid wonen veel ouderen. Daarom trekken Roosen en Borst in Thuis op Zuid de Afrikaanderwijk in. En proberen ze het deze mensen en hun hulptroepen, waar ze kunnen, makkelijker en aangenamer te maken.

Zo ontmoeten ze Ed, een kunsthistoricus van 61 jaar. Op het eerste gezicht zie je niets aan hem. Ed is slim en welbespraakt, waardoor de eerste tekenen van dementie vaak nog heel goed te verbloemen zijn. Voor zijn omgeving is het wel even schakelen: zijn vriendin Edith en hij hadden elkaar nèt weer gevonden, na een pauze van ruim 30 jaar. Al heel snel werd Edith mantelzorger in plaats van geliefde. En dan worden ze ook nog eens lastiggevallen door de gemeente, die maar niet wil geloven dat ze apart wonen.
Ook helpen Adelheid en Hugo de excentrieke oud-zeeman Jan, die moet verhuizen omdat delen van de Afrikaanderwijk op de schop gaan. Voor Jan is dat niet zozeer lastig - hij vindt het allemaal wel best. Maar voor de mensen die dat klusje voor hem moeten klaren een gigantische onderneming, want Jan is een echte hoarder. Zowel bij Ed als bij Jan rijst de vraag: is het nou hun karakter dat hun parten speelt? Of is het de Alzheimer die alles uitvergroot? En: wie zijn wij om daarbij in te grijpen?

In de vierdelige serie Thuis op Zuid dompelen Adelheid Roosen en Hugo Borst zich onder in de Afrikaanderwijk, een zeer diverse volkswijk met veel ouderen. Daar zetten zij hun zoektocht naar menselijke zorg bij dementie voort. Na alle lessen die Adelheid en Hugo uit de serie In De Leeuwenhoek hebben geleerd, onderzoeken ze dit keer hoe het mensen met dementie vergaat nu zij langer thuis wonen. Hugo en Adelheid proberen waar ze kunnen het deze mensen, alsook hun hulptroepen, makkelijker en aangenamer te maken.

Thuis op Zuid is een documentaireserie van Human, in coproductie met De Familie Film & TV, onder regie van Maaike de Gruyter. Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland.


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden