Bij de sloop van het oude gebouw: 'Mijn oude kantoor is weg. En de Z ook al!'
Bij de sloop van het oude gebouw: 'Mijn oude kantoor is weg. En de Z ook al!'

Theater Zuidplein heeft een gloednieuw ruikend gebouw: 'De ziel komt straks met de mensen'

Rotterdam - Verleden en toekomst liggen op dit moment nergens in de stad zó dichtbij elkaar als bij Zuidplein. Daar raasde de sloopkogel afgelopen weken door het oude gebouw van Theater Zuidplein, even verderop wordt het gloednieuw ruikende nieuwe theater klaargestoomd voor de opening.

door Emile van de Velde

"Vanochtend zag ik hoe mijn oude kantoor werd gesloopt", zegt Emmelien Mathijsse als we een kijkje nemen op de plek die zó verankerd in het collectieve geheugen van Zuid. 'Oh kijk, de Z is nu ook weg!'

Hart van Zuid

Het bordeauxrode gebouw met de beeldbepalende schoorsteen is verleden tijd. Geen verrassing natuurlijk. Al sinds de eerste plannen voor een nieuw centrum van Zuid (waar ook bijvoorbeeld het zwembad, uitbreiding van het winkelcentrum, een ander busstation en nieuwbouw bij Ahoy bij horen), was duidelijk dat er compleet nieuw theatergebouw zou komen. 'De ziel was er al een tijdje uit hoor. Toen de eerste spullen verdwenen, kreeg het gebouw steeds meer een afgeragde sfeer. Dan ga je vanzelf ook steeds meer geestelijk afscheid nemen denk ik."

Coronacrisis

Dat afscheid werd heel anders dan gepland. Toen de coronacrisis uitbrak, kwam de resterende programmering abrupt tot stilstand. Het eindfeest werd een online-evenement. Samen symbolisch het gebouw leegruimen kon niet meer. De laatste personeelsborrel ging via Zoom.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het nieuwe gebouw is klaar, de opening komt in zicht.

Nu is het wachten op een nieuwe ziel, in het prachtige nieuwe gebouw waar op wel vijf, zes plekken geprogrammeerd kan worden (de zalen met een capaciteit van 600 en 250 bezoekers voorop natuurlijk). Mathijsse: "Die ziel komt straks met de mensen. We kunnen niet wachten om al die lachende gezichten te zien."

Huiskamer van Zuid

De plannen voor de toekomst zijn uiteraard óók bepaald door de nieuwe werkelijkheid waar we opeens in leven. De capaciteit van zalen is drastisch verminderd door de anderhalvemeter-wereld. "Dat heeft er voor gezorgd dat we ons nóg meer en nóg sneller richten op ons huiskamergedeelte." Daarmee doelt Mathijsse op wat 'de Huiskamer van Zuid' gaat heten. Een grote ruimte met café, restaurant, terras, een intiem zaaltje en de aangrenzende bieb. Voor deze ontmoetingsplek heeft het theater een driejarige overeenkomst gesloten met stichting Droom en Daad die inrichting en programmering financiert. "Hier kunnen we van alles doen met anderhalve meter afstand. Dus op deze ruimte gaan we nóg meer de nadruk op leggen dan we al van plan waren. Het wordt een plek met pop up-optredentjes die de hele dag voor iedereen open is."

Het nieuwe gebouw heeft geen naam. Er staat gewoon 'theater' boven de ingang, met kleine letters. En om de hoek 'bibliotheek'. Het woord 'Kunstenpand' dat oorspronkelijk werd gebruikt, is verdwenen. "Maar het gebouw heet niet Theater Zuidplein, want het is meer dan dat. Ach, uiteindelijk verzinnen Rotterdammers vast wel zelf een naam."

Openingsweekend

In het openingsweekend van 18 september zijn er in het hele gebouw activiteiten, het publiek kan dan in groepjes om de beurt naar optredens in alle zalen. "Het wordt nog hard werken. We zijn erg benieuwd. Het oude gebouw was erg knus, als een oude jas die heel lekker zit. Dit gebouw is natuurlijk totaal anders, veel groter. Hier moeten we die warme sfeer nog echt zien te creëren. Met veel rood in de inrichting, en groen. Maar uiteindelijk gaan de mensen voor de sfeer zorgen. En als we ooit weer in een normale wereld leven, en er zeshonderd vrolijke gezichten in de grote zaal zitten, dan vieren we natuurlijk nóg een keer groot feest!"

Over het openingsweekend, en de programmering voor komend seizoen, vanaf 24 augustus meer op theaterzuiplein.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden