Winkelmedewerker van het eerste uur Savannah van Os poseert met haar 'collega's' Canoeck, Yarvik en Freyja.
Winkelmedewerker van het eerste uur Savannah van Os poseert met haar 'collega's' Canoeck, Yarvik en Freyja. (Foto: Nynke Vermaat)

De husky's van Mark Mom zijn een begrip in de buurt (én zijn hondenijsjes ook!)

Rotterdam - Dierenwinkel Dobey aan de Wolphaertsbocht gaat voortaan verder onder de naam 'Yardic, de winkel voor dieren'. “Dat wilde ik vijf jaar geleden al”, vertelt winkeleigenaar Mark Mom, “maar toen had ik net een nieuw contract afgesloten met keten Dobey. Ik ben heel blij dat ik nu helemaal zelfstandig verder kan.” Onder de nieuwe naam wordt op 20 augustus het 15-jarig jubileum van de winkel gevierd.

door Nynke Vermaat

Groots kan Mom het jubileum helaas niet vieren. “Ik wilde weer een BN’er uitnodigen, misschien wel Freek Vonk, maar dat kan niet door het coronavirus. Bij het 10-jarig jubileum kwam Pierre Wind in de winkel hondenmaaltijden maken. Hij maakte verse worsten en viskoekjes uit de pan. Klanten mochten langskomen met hun honden om te proeven. Dat was geweldig!” Het jubileum op 20 augustus zal, in vergelijking met de wilde plannen, bescheiden gevierd worden met een eetbaar presentje voor de baasjes.

De hondenmaaltijden van Pierre Wind hebben Mom geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met snacks en traktaties voor honden. Nu maakt hij ‘s zomers hondenijsjes met yoghurt en fruit. In de vriezer liggen momenteel cupjes watermeloenijs. Daarnaast bakken hij en het team het hele jaar door hondenkoekjes in de winkel. Met pindakaas (biologische pindakaas, want anders wordt het te zout), kokosolie of kip. “Sommige collega’s snoepen ook zelf van de hondenkoekjes”, vertelt winkelmedewerker Savannah van Os met een grijs.

Voordat Mom aan de slag ging met hondensnacks, was hij al veel bezig met hondenvoeding. Met zijn drie husky’s was hij fanatiek hondensleeër. Af en toe in het buitenland voor wedstrijden in de sneeuw, maar voornamelijk in Nederland op een step of met een kar in plaats van een slee. “Voor de honden is het echt topsport, dus je let op alles. Ook op voeding. Om lange afstanden te kunnen rennen hebben ze langzame koolhydraten nodig. Snelle koolhydraten van graan kan je dan beter niet hebben.”

Omdat Mom merkte dat hij geen voer kon kopen dat aan zijn eisen voldeed, ging hij het zelf maken. “Via hondenvoerfabrikanten ben ik op zoek gegaan naar een bestaand recept voor hondenbrokken en dat heb ik aangepast naar mijn wensen. In feite heb ik er meer vlees aan laten toevoegen en de tarwe vervangen door aardappelzetmeel.” Deze brokken kregen de naam Yardic, vernoemd naar zijn twee husky's Yarvik en Dico. Diezelfde naam prijkt straks op de gevel van de winkel. “Maar de hondenbrokken zijn maar een heel klein deel van mijn winkel hoor”, benadrukt de winkeleigenaar.

Het competitief hondensleeën heeft Mom achter zich gelaten. “Ik kon het niet meer winnen, dus dan is het minder leuk.” Maar de husky's zijn gebleven. “Het zijn echt mijn kinderen. Ze gaan overal waar ik ga.” De drie husky’s liggen rustig achter de balie. “Ze zijn een begrip in de buurt. Kinderen uit de wijk komen vaak even langs om met ze te knuffelen”, vertelt Van Os (foto). “Als de honden er niet zijn op maandag, Marks vrije dag, zijn ze teleurgesteld.”

Een vrouw komt de dierenwinkel in met de kattenbellenblaas die ze eerder op de dag kocht. “Ik heb het even geproefd, en het smaakt naar echt zeepsop.” “Geproefd? Er staat op dat mensen het niet moeten innemen.” “Ik proef alles wat ik mijn kat geef.” Mom lacht hartelijk. “Dat doe ik ook altijd voor mijn honden.”

Zelf maken

"IJsjes zijn ook makkelijk zelf thuis te maken", vertelt winkeleigenaar Mark Mom. "Je kunt bijvoorbeeld best wat zacht voer in de vriezer leggen voor als de hond het warm heeft. Of leg wat brokken in water en vries dat in. Voor katten kun je vloeibare snacks invriezen."

Brokkenlijn

Mom wil de Yardic-hondenbrokkenlijn graag uitbreiden. Vorig jaar lanceerde hij de ‘Rotterdams geperste' brokken (koudgeperst waardoor vitamines beter bewaard blijven). Nu wil hij brokken met vis of met planten en kruiden maken. "Maar daar moet ik nog leuke namen voor verzinnen waarmee we opvallen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden