Hans en Elly vormen al vanaf jong een heel solide setje. "We zeggen echt alles tegen elkaar" lacht Hans. "We hebben ook hetzelfde rottige gevoel voor humor." Hond Boots(man) heeft er allemaal niks van.
Hans en Elly vormen al vanaf jong een heel solide setje. "We zeggen echt alles tegen elkaar" lacht Hans. "We hebben ook hetzelfde rottige gevoel voor humor." Hond Boots(man) heeft er allemaal niks van. (Foto: Els Neijts)

Elly Lockhorst heeft geen noten meer op haar zang en stopt ermee

Rotterdam - De kop voor dit verhaal had ze zelf al bedacht: Elly heeft geen noten meer op haar zang. Zangeres Elly Lockhorst bereidt zich na 40 jaar podium bijna geruisloos voor op haar laatste optreden, eind dit jaar. Ze zal het optreden missen, maar toch dénkt de Rotterdamse allround zangeres er niet over om à la Heintje Davids af en toe te blijven schnabbelen. "Nee. Klaar is klaar! Ik wil gaan schrijven over wat ik heb meegemaakt."

door Els Neijts

Elly en - niet te vergeten - haar man, beste vriend, techneut, chauffeur en bodyguard Hans vinden het genoeg geweest. Hoe leuk het ook was en hoeveel ze ook hebben meegemaakt. "Misschien juist wel daarom", bedenkt de muzikante hardop. "Ik heb nooit tijd genomen voor andere zaken of om leuke of nare dingen te verwerken. Zelfs niet voor verdriet, en geloof me, daar heb ook ík mijn portie wel van gehad."

Vol zelfspot

Elly noemt zichzelf gekscherend 'de meest bekende onbekende Rotterdammer van Nederland'. "De reden? Ik ben nooit écht doorgebroken omdat ik niet moeders mooiste was", lacht ze, onterecht zelfkritisch. "Ach joh, mensen zonder zelfspot zijn toch vreselijk?"

Over haar talenten doet de Rotterdamse niet 'vals' bescheiden. "Ik ben wel heel jong als zangeres begonnen, maar ik ben muzikant en schrijf ook liedjes. Met de band The Black Birds hadden we grote klussen, maar door een kapotte tussenwervelschijf was het bandleven niet meer te doen. Toen heb ik besloten solo te gaan."

Liefde voor de haven

Ook solo deed Elly het goed en ontplooide ze zich verder. "Daardoor is Hans wel 'noodgedwongen' het geluid gaan doen. Mensen zouden me kúnnen kennen van twintig jaar Moonlightcruises van Rederij Fortuna, waarbij ik ook gidste. Omdat mijn vader kapitein was, kende ik de haven op mijn duimpje. Toen hij niet meer werkte miste hij het varen enorm en ging hij vaak mee. De liefde voor de haven en water zit duidelijk in mijn genen. Net als mijn muzikaliteit, want mijn vader zong ook. Híj werd ook wel de zingende vader van André Hazes genoemd."

Andere activiteiten waarmee Elly in de spotlights kwam zijn haar rol in de tv-serie Echt Elly, over het milieu, en het lied dat ze voor RTV Rijnmond schreef ten bate van het Ronald McDonald Huis: Je ouders dichtbij. De laatste jaren legt ze haar hart vooral in optreden voor verpleeg- en verzorgingshuizen.

Solide setje

Toen Elly solo ging werd Hans langzaam maar zeker 'meegezogen' in haar activiteiten. Hij ruilde uiteindelijk zijn baan in de haven in voor een flexibeler werkplek bij Ikea. Híj moet nog ruim drie jaar tot zijn pensioen, maar je hoort hem niet klagen. Niet over het heden en al helemaal niet over het verleden. "Ik heb altijd bewondering gehad voor Elly's vele kwaliteiten. Zoals ze bijvoorbeeld in een half uurtje akkoorden neerzet voor een liedje... Dat nemen we dan gewoon hier in de keuken op. Als je goed luistert hoor je soms kattengemauw op de achtergrond. Ik waardeer ook erg hoe ze zich in mensen verplaatst." Elly: "Maar jíj bent degene die voor een optreden door plaatjes te draaien inschat waar we mensen een plezier mee kunnen doen!"

Hans en Elly vormen duidelijk een solide setje. "Anders had ik het misschien ook niet volgehouden", lacht Elly. "Want hoe eigenwijs ik ook ben, en al doe ik het liefste alles zelf, toch rijd ik bijvoorbeeld liever geen auto. Eigenlijk ben ik bang voor alles wat harder gaat dan een kameel."

Mens en dier

Elly heeft het nooit kunnen laten om zich in de strijd te gooien als ze onrecht of lijden ziet. "Als ik voor ouderen, dementen of mensen met een handicap zing en ik zie één iemand mistroostig in een hoekje zitten, kán ik niet weg voordat ik een glimlach op dat gezicht heb gekregen."

Ook voor dieren springt Elly in de bres. "Ik ben een vaste klant van Vogelklas Karel Schot. Ik heb er wel eens met gevaar voor eigen leven een buizerd heen gebracht. Niet te doen, want dat is wél een roofvogel en ik had mijn handen al vol aan twee tassen boodschappen. Hij hád me aan kunnen vliegen, maar ik kon hem toch niet aan zijn lot overlaten? Ik heb ook wel eens een hele grote bijtschildpad, roodwangschildpad heet hij geloof ik officieel, van de weg gehaald. Geen idee hoe die daar terecht was gekomen. Dat soort verhalen ga ik bundelen in een autobiografisch dierenboek."

Trouwe fans die haar nu al missen, kunnen Elly mailen op elockhorst@online.nl 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden