Foto:

'Dirty-track autorace' op Woudestein in 1936 op film!

Rotterdam - Bas Romeijn, verzamelaar/bewerker van oude films uit Rotterdam, heeft weer een heel mooie toevoeging aan z'n collectie. Hieronder zijn toelichting en een linkje naar uniek beeldmateriaal.


'Het was zondagmiddag 20 september 1936. Voor de eerste keer konden we in Nederland de sensatie kunnen beleven een Dirty-track Autorace, ofwel het racen op de aarden baan van de renbaan op sportpark Woudestein in Rotterdam. Er hadden meerdere bekende coureurs ingeschreven zoals Patterson en Raynes, en er werden hoge snelheden verwacht. Daarom werden er filmopnamen gemaakt, zodat ook het bioscooppubliek met de sensatie van racen op een zandbaan, kennis kon maken.

'Het feit dat in Nederland geen automobielen werden gemaakt, was er volgens de kranten de oorzaak van dat het automobielrennen hier nog vreemd was. Maar desondanks was het publiek in grote getale naar het draverij circuit op het sportpark Woudestein in Rotterdam gekomen. Filmbewerker Bas Romeijn heeft het korte filmverslag van dit stukje autosport historie bewerkt. Omdat er slechts een stukje van het oorspronkelijke geluid bewaard is gebleven, heeft hij daarmee de hele soundtrack samengesteld. Het filmpje is te zien op zijn website https://basromeijnfilms.blogspot.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden