Live meekijken bij restauratie van Blijdorp-dames naast de Rivièrahal [FILMPJE]


FILMPJE

Live meekijken bij restauratie van Blijdorp-dames naast de Rivièrahal

Rotterdam - Naast de monumentale Rivièrahal in Diergaarde Blijdorp sta je oog in oog met twee reusachtige vrouwenfiguren, een ontwerp van kunstenaar Charles Eyck. Voor een opknapbeurt zijn ze van de zuidgevel afgehaald en naast de Victoriaserre in een doorzichtige kasconstructie geplaatst. Daar kun je live meekijken met de restauratiewerkzaamheden.

De Rivièrahal zal in de komende jaren gerestaureerd moeten worden, maar de twee gespiegelde beelden op de zuidgevel krijgen al eerder een make-over. Zij zijn inmiddels zwaar aangetast door bijna tachtig jaar regen en wind. Het beeld van Orpheus op de schoorsteen van het oude roofdierengebouw, een ontwerp van Willem van Kuilenburg, ging hen al voor. 

De luifels aan de zuidzijde van de Rivièrahal waren oorspronkelijk niet van kunstwerken voorzien. Op initiatief van de gezamenlijke aannemers van het complex zijn de beelden geschonken aan het bestuur van de Stichting Rotterdamse Diergaarde. De beelden zijn ontworpen door Charles Eyck, oorspronkelijk glazenier die zich gaandeweg ontwikkelde tot veelzijdig kunstenaar. Het zijn vrouwenfiguren met hertjes aan hun voeten en in beton uitgevoerde vlammen.

 De dames hielden respectievelijk een klok (links) en een windwijzer (rechts) in handen. Helaas zijn de klok en windwijzer lang geleden verdwenen. Ze lijken nu alleen nog lucht vast te houden. In de toekomst hopen we ze weer compleet te kunnen maken. De beelden zijn met een kraan van de luifel verwijderd en naast de Victoriaserre in een doorzichtige kasconstructie geplaatst. Hier worden ze de komende maanden gerestaureerd. 

 Als de beelden weer volledig opgeknapt zijn, worden ze niet meteen teruggeplaatst op het (dan nog niet gerestaureerde) monumentale gebouw. Het idee is om ze op een mooie plek in Blijdorp te laten zien totdat de restauratie van de Rivièrahal is voltooid.De restauratie is mogelijk gemaakt door Dinamo Fonds en Stichting Volkskracht.


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden