Foto:
COLUMN

Die keer dat Tineke geen ijsje mocht eten omdat het zondag was...

Rotterdam - Tineke Speksnijders beschrijft deze week in haar column voor De Havenloods een voorval uit haar jeugd. Over die keer dat ze als klein meisje geen ijsje mocht eten omdat het zondag was...

'Sommige dingen uit je jeugd blijven je bij. Vaak zijn dat hele kleine voorvalletjes, die nog haarscherp in je geheugen zitten.

Het was op een zondag en ik zal een jaar of zes geweest zijn. Ik had al een paar keer laten vallen dat ik verschrikkelijk veel trek in een ijsje had. Mijn vader pakte zijn portemonnee en haalde er een paar muntjes uit. Er was één klein probleempje, op zondag moest je aanbellen als je ijs wilde en die bel zat te hoog. Maar van mijn moeder moest ik dan maar wachten tot er een groot mens langs kwam en die vragen om even op de bel te drukken.

En zo ging ik in opperbeste stemming onderweg. Ik stond er al een kwartiertje, toen er een mevrouw, met een hoedje en in het zwart, aan kwam lopen. Ik vroeg haar om voor me op de bel te drukken. Toen ze hoorde waarvoor het was, zei ze: 'Nee meisje, dat doe ik niet, want je mag van God geen ijsjes eten op zondag." Ik vroeg haar of ze dat zeker wist. Dat wist ze heel zeker. Zwaar teleurgesteld liep ik terug naar huis. Ik legde het geld op tafel. “Dat wisten jullie zeker ook niet, dat je van God geen ijsjes mag eten op zondag?“ Toen m'n ouders het verhaal hoorden, werd mijn moeder heel boos. “Je moet de volgende keer maar zeggen dat ze even mee moet naar je moeder om aan te wijzen waar dat dan staat in de bijbel. Kom maar dan gaan we samen.“

Ik had zo mijn twijfels, maar ja, ijs is ijs tenslotte. Onderweg kwam er weer een mevrouw in het zwart aanlopen. “Kijk, zo zag ze eruit, maar dit is een andere", fluisterde ik. Tot mijn grote schrik hield mijn moeder de vrouw aan. “Ja, u zult wel denken, wat gaat die mevrouw met haar dochtertje doen op zondag. Nou die gaat een ijsje kopen. En weet u, dat vindt God helemaal niet erg. Vertel dat maar verder. Kom Tientje."

We liepen door. Trots keek ik naar haar, mijn heldin.

Tineke Speksnijder is eigenaar van café de Schouw op de Witte de Withstraat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden