Lerarentekort op Zuid twee keer zo groot als elders: 'Dit is institutionele discriminatie'


Marco Pastors: 'Het lijkt me niet dat leraren alleen opgeleid worden om les te geven aan witte kinderen. Je moet álle kinderen les willen geven.'
Marco Pastors: 'Het lijkt me niet dat leraren alleen opgeleid worden om les te geven aan witte kinderen. Je moet álle kinderen les willen geven.' (Foto: Caro Linares)

Lerarentekort op Zuid twee keer zo groot als elders: 'Dit is institutionele discriminatie'

Rotterdam - Er zijn grote zorgen over het onderwijs op de basisscholen van Rotterdam-Zuid. In veel wijken is het lerarentekort maar liefst twee zo groot als in andere wijken van Rotterdam. En daar moet iets aan gebeuren.

door Emile van de Velde

De onderwijsresultaten in de primair onderwijs op Zuid zijn de laatste jaren teruggezakt. Belangrijkste oorzaak is het grote lerarentekort in achterstandswijken. Aan de schaarste van leraren is misschien niet snel iets te doen. Maar, zo staat er in de nieuwe voortgangsrapportage van het NPRZ: 'Wél aan hoe die wordt verdeeld. Daarom willen we nu met schoolbesturen en gemeente onorthodoxe maatregelen nemen.'

Marco Pastors, directeur van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ): "Ik denk dat er sprake is van institutionele discriminatie. Op Zuid heeft 72 procent van de kinderen een migratieachtergrond en blijkbaar willen leraren daar geen les aan geven. Maar het lijkt me niet dat leraren alleen opgeleid worden om les te geven aan witte kinderen. Je moet álle kinderen les willen geven, juist ook kinderen die het moeilijker hebben. Arm of rijk. Het maakt mij niet hoe dit opgelost wordt, of door wie, maar er móet iets gebeuren."

Pastors wil dat er haast wordt gemaakt met het beter betalen van leraren die in 'moeilijke' wijken willen lesgeven. Dat idee (waarbij je bijvoorbeeld meer geld verdient op een school in de Afrikaanderwijk dan bij een vergelijkbare baan in pakweg Hillegersberg) leeft al langer. Ook wethouder Richard Moti (die Zuid in zijn portefeuille heeft) denkt daarover na. "We kijken met grote interesse naar een experiment waar Amsterdam mee gaat beginnen en wachten nog even af wat daar de ervaringen zijn." Pastors wil niet afwachten: "De schoolbesturen moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen, Het gaat hier om de kwetsbaarste groepen kinderen."

Pastors en Moti zijn het over dat laatste helemaal eens. "Ook de schoolbesturen hebben hun handtekening onder het NPRZ gezet." Moti gaat schoolbesturen verzoeken de leraren beter over de stad te verdelen. Ook worden er op Zuid woningen gebouwd waarbij leraren voorrang krijgen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden