Wethouder Michiel Grauss: 'Hier kun je niets aan doen. Het is geen schande als je door corona in de problemen komt.'
Wethouder Michiel Grauss: 'Hier kun je niets aan doen. Het is geen schande als je door corona in de problemen komt.' (Foto: Casper Rila )

Rotterdam zet zich schrap voor zware tijden met flinke stijging van armoede in de stad

Rotterdam - Alles lijkt erop dat we zware tijden tegemoet gaan. De gezondheidscrisis rond het coronavirus zou weleens in een flinke armoedecrisis kunnen uitmonden. De gemeente Rotterdam zet zich schrap en presenteerde deze week een plan van aanpak om het leed te verzachten.

door Emile van de Velde

We leven natuurlijk al in de armste stad van Nederland. En dus is het alle hens aan dek. De verwachting is dat in dit ellendige coronajaar het aantal mensen in de bijstand (dat net flink aan het zakken was de laatste jaren) gaat stijgen van ongeveer 33.000 naar zo'n 38.700. Volgend jaar loopt dat aantal verder op, naar meer dan 43.000 eind 2021.

Het zijn vooral nieuwe groepen waar de gemeente zich ernstig zorgen om maakt; zzp'ers, flexwerkers en jongeren zijn vaak in zwaar financieel weer terecht gekomen. 'Door de (landelijke) ondersteuningsmaatregelen redden veel mensen het nu nog (deels) om rond te komen', aldus de gemeente. 'Echter, die maatregelen kennen een einddatum en vanaf dat moment wordt het pas zichtbaar hoe de financiële situatie van veel mensen achteruit is gegaan, met mogelijke schulden tot gevolg. We weten niet precies wanneer die schuldengolf komt en hoe groot die is. Maar dat de golf komt is zeker.'

Iedereen snapt het, als je nu, in deze coronacrisis, in de financiële problemen komt, zo benadrukt wethouder armoedebestrijding Michiel Grauss. Hij hoopt dat mensen op tijd aan de bel trekken zodat ze niet in écht langdurige problemen komen. "Hier kun je niets aan doen. Het is geen schande als je door corona in de problemen komt. Laat het op tijd weten. Het is als met een moeras; als je er met één been in zakt, heb je iemand nodig die je de hand reikt en je helpt."

'We zijn er voor je', benadrukt de gemeente in het nieuwe plan van aanpak. Omdat het hier om nieuwe groepen gaat die vaak voor het eerst zó erg in de problemen komen, bestaat de vrees dat veel mensen afwachten en pas aan de bel trekken als de situatie uitzichtloos wordt. 'We spreken hen aan op hun ondernemingszin en hun eigen oplossend vermogen en vragen wat wij aanvullend voor hen kunnen betekenen', zegt de gemeente bijvoorbeeld over zzp'ers.

Hoewel er grote zorgen zijn over de nieuwe groepen, is ook al duidelijk dat de crisis het allerhardst gaat aankomen bij mensen die tóch al kwetsbaar waren. Daar zullen schulden stijgen, terwijl er nieuwe mensen in de schuldhulpverlening bij zullen komen, Daar zijn creatieve nieuwe ideeën voor nodig.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden