Een kooitje op kantoor huisvest een halsbandparkiet. Jan heeft er lol van, dus heel misschien mag die wel gewoon blijven.
Een kooitje op kantoor huisvest een halsbandparkiet. Jan heeft er lol van, dus heel misschien mag die wel gewoon blijven. (Foto: )

Dierenambulance rukt weer vaker uit en heeft geld nodig voor auto's en dierenarts

Rotterdam - Hij had al een camper aangeschaft want hij wilde meer rust, maar Jan Bungenaar (70) is nog druk in de weer met 'zijn' dierenambulances. Omdat het na de eerste coronamaanden weer drukker is én omdat het regelmatig woekeren blijft. Met vrijwilligers én geld! "We krijgen wel donaties hoor, maar niet genoeg. Die auto's moeten ook blijven rijden en de hoge dierenartskosten breken ons de nek."

door Els Neijts

De Dierenambulance Rotterdam (DAR) bestaat al 47 jaar en Jan heeft het er al bijna even lang druk mee. Want het was af en toe kantje boord qua voortbestaan. Zelfs in de wereld van de dierenopvang en alle bijbehorende goede bedoelingen doet zich wel eens een crisis of conflict voor. "We zullen maar geen oude koeien uit de sloot halen", lacht Jan. "Laten we het er maar op houden dat we sinds een jaar of drie weer de volledige beschikking hebben over ons eigen onderkomen aan de Korperweg. Dat was ons eigendom door een legaat, maar doordat we geen rechtstreekse subsidie meer kregen, zijn we de drie jaar daarvoor in slaap gehouden. Toen de subsidie wegviel hadden we 5000 leden, toen we terugkwamen nog maar 80 en inmiddels weer 850. We hebben nu twee auto's van onszelf en twee mogen we sinds de doorstart gebruiken van DierenLot. Dat is natuurlijk fijn, maar die auto's moeten wél rijden en de dierenarts moeten we ook zelf betalen."

Geen opvang

De Dierenambulance biedt uitsluitend 24-uurs crisisopvang. Alleen acute gevallen kunnen een nachtje in een van de kennels blijven slapen. "Sinds de opvang aan de Abraham van Stolkweg gesloten is, moeten we dieren daarna naar Vlaardingen of Spijkenisse brengen." Jan haalt er berustend zijn schouders bij op, maar constateert dat, waarschijnlijk door corona, de 'goedkope' dierenartsen-optie Minimax ook is verdwenen. "Die dierenartskosten breken ons de nek", vat hij kernachtig samen. "Vroeger viel er nog wel eens iets geruisloos of goedkoop te ritselen, maar de huidige dierenartsen vragen ook aan ons de volle mep. En dat is niet weinig. Laatst moesten we een kitten ophalen dat van vijf hoog was gevallen. Bij de dierenarts kreeg het een pijnstiller en moest het een nachtje blijven. Of we 438 euro wilden neertellen. De eigenaar van het beestje zat in de bijstand, dus dat hebben we maar even voorgeschoten."

Dode dieren

Hoewel de gemeente verantwoordelijk is voor alle gevonden voorwerpen op de openbare weg, óók dieren, haalt in de praktijk de Dierenambulance ze van de straat. "In principe alle loslopend spul. Hoewel je naar mijn idee loslopende katten beter kunt laten lopen", stelt Jan nuchter over de zelfredzaamheid van katten. "Natuurlijk halen we ook dode dieren op", voegt hij er voor alle duidelijkheid aan toe. "Vroeger werkten we zelfs officieel voor de Roteb. Toen brachten we dooie vissen, vogels en andere beesten naar de kadaververwerking. Niet het allerleukste werk maar het moet wel gebeuren. Dode dieren van eigenaars brengen we naar het crematorium. Voor een privé-crematie kun je bij ons sparen in een fonds of we schieten het voor. Lang niet iedereen kan zulke kosten 1,2,3 ophoesten."

Crematorium

Als je huisdier overlijdt kun je ook de Dierenambulance bellen. Voor 27,50 euro wordt je dier naar het crematorium gebracht. "Daar was ik heel blij mee", vertelt Ria. "Omdat ik erg moest huilen boden de mannen me aan om eerst nog een blokje rond te rijden. Zo lief!"

Asiels

Tijdens de eerste coronaperiode bleken veel mensen de aanschaf van een huisdier te (her)overwegen. De asiels konden de vraag bijna niet aan. Deze hausse lijkt inmiddels weer geluwd. Op de locaties Spijkenisse en Vlaardingen wachten weer dieren op een nieuw baasje. Ook konijnen en andere knaagdieren.

dierenambulancerotterdam.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden