Foto:

Evides opent grootste drijvende zonnepark van Europa in Rotterdam

Rotterdam - Evides Waterbedrijf heeft op het waterbassin bij Kralingen Europa’s grootste drijvende zonnepark. aangelegd. Het drijvende park van zonnepanelen meet één hectare en draait met de zon mee. 

Annette Ottolini, directeur van Evides Waterbedrijf en Kees-Jan van der Geer, directeur van Floating Solar hebben het zonnepark vandaag (vrijdag 10 juli) geopend. Van der Geer: “Omdat de installatie met speciale sensoren de zon kan volgen, wordt zoveel mogelijk zonnekracht effectief benut. Het meedraaien gebeurt met lieren. Sensoren meten de sterkte van de zon, de windkracht en andere parameters en zorgen voor een optimaal resultaat aan duurzame energie. De omvang van dit zonnepark is vooralsnog uniek in Europa.”

Tussen het waterbekken en het Evides hoofdkantoor ligt nog een halve hectare aan zonnepanelen. Annette Ottolini: “Het geheel is het zichtbare én meetbare resultaat van de bijdrage van Evides aan de energietransitie. Wij willen het leveren van betrouwbaar drink- en industriewater zo inrichten en organiseren, dat de energiebalans uiteindelijk neutraal is.”

Evides heeft als voorwaarde gesteld dat de energieopwekking geen impact heeft op de waterkwaliteit in het bekken. Dat is gevuld met voorgezuiverd rivierwater en gebruikt Evides voor de drinkwaterproductie. Annette Ottolini: “Goed en betrouwbaar drinkwater leveren is en blijft de kerntaak van Evides en wordt zorgvuldig bewaakt. Verder volgen we nauwgezet of de installatie geen ongewenste neveneffecten heeft op de ecologie in en om het bekken.”

De 4.787 panelen hebben een jaaropbrengst van ruim 2 miljoen kWh aan duurzame energie. Dat is net zoveel als 650 huishoudens gemiddeld per jaar verbruiken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden