Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020.
Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. (Foto: Max Dereta)

De Bospoldervos is onthuld, maar we weten nog steeds niet wat er in dat tasje zit!

Rotterdam - Kijk 'm staan, ons nieuwe favoriete kunstwerk! De Bospoldervos is gisteren (woensdag 8 juli) onthuld aan de Schiedamseweg.

Al in 2016 uitten bewoners en ondernemers van de winkelstraat de wens een kunstwerk te realiseren speciaal voor de Schiedamseweg. In 2017 werd gekozen voor de gigantische vos, een voorstel van Florentijn Hofman.

De vos heeft zijn naam te danken aan de locatie (de wijk Bospolder-Tussendijken), die herinnert aan een inmiddels onzichtbaar verleden van dit gebied dat bestond uit bos, polder en dijken. Voor Hofman is de Bospoldervos een ode aan de natuur én aan de stad: de vos sluipt de stad binnen met een plastic tasje in zijn bek. Maar het beeld roept ook vragen op. Want wat zit er eigenlijk in het tasje? “Gaat hij rommel opruimen? Of heeft hij boodschappen gedaan?”

Florentijn Hofman (1977, Delfzijl) speelt graag met verhoudingen en schaal. Dat is ook te zien in zijn andere werk, dat vaak bestaat uit sterk uitvergrote beelden van dieren. In Rotterdam zijn twee andere kunstwerken van hem te zien: Zwarte kraai (2006) bij het Natuurhistorisch Museum en Vijf papieren boten (2010) langs de kade in Schiemond. Zijn beroemdste Rotterdamse (tijdelijke) werk was het Blauwe Huis aan de Beukelsdijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden