Scènefoto uit een productie van Theatergroep Mangrove.
Scènefoto uit een productie van Theatergroep Mangrove. (Foto: )

Rotterdammers doneren tienduizenden euro's aan cultuursector

Rotterdam - Donateurs uit Rotterdam en omstreken hebben afgelopen maanden meer dan 70.000 euro gedoneerd aan campagnes op crowdfundingsplatform voordekunst. ‘’We merken dat de donateur meer eigenaarschap neemt en realiseert dat als zij willen genieten van kunst en cultuur zij dit mede mogelijk moeten maken’’ aldus Kristel Casander, directeur van voordekunst.

 Donateurs kunnen hun donatie zoals bij een normale crowdfundingcampagne niet terugvragen en de kunstenaars en instellingen hoeven geen doelbedrag te halen. ‘’Op deze manier hoopten we de sector snel en eenvoudig een manier te bieden om geld op te halen bij hun achterban en ieder die wil dat zijn favoriete theater, festival of museum blijft bestaan’’ aldus Kristel Casander, nieuwe directeur van voordekunst.

Zo startte Theatergroep Mangrove uit Rotterdam een actiecampagne om zo inkomsten die zij nu missen te compenseren. ‘’Theatergroep Mangrove maakt heel kwalitatieve voorstelling voor jongeren. Echt de moeite waard. Dus ze moeten door kunnen.’’ stelt een donateur op de projectpagina van de Theatergroep.

Landelijk werd er in het eerste half jaar van 2020 meer dan 2 miljoen euro opgehaald voor creatieve projecten. Juni was de beste maand ooit bij voordekunst, er werd meer dan een half miljoen opgehaald voor creatieve projecten door bijna 10.000 donateurs. ‘’Een record aantal donateurs laten zien dat de donateur kunst- en cultuurprojecten belangrijk vinden en dat er draagvlak is voor dit soort initiatieven. Je ziet dat de donateur meer eigenaarschap neemt om kunst en cultuur mede mogelijk te maken. We hopen dat deze trend zich doorzet’’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden