Jeffrey de Bruin over tekenaars: 'Het zijn allemaal dezelfde gekken die alleen maar over pennetjes en dat soort dingen kunnen praten!'
Jeffrey de Bruin over tekenaars: 'Het zijn allemaal dezelfde gekken die alleen maar over pennetjes en dat soort dingen kunnen praten!' ( )

Stadstekenaar Jeffrey de Bruin gaat tekenend Rotterdam door

Rotterdam - Jeffrey de Bruin tekent de stad en haar inwoners. Van stadsgezichten tot portretten, meestal op locatie. Nog voordat Rotterdam stadstekenaars benoemde, had Jeffrey deze naam al voor zichzelf gekozen. En daar heeft hij nu veel profijt van.“Ik hoop dat ik het misschien volgend jaar officieel wordt!”, lacht hij. Dat is nog even afwachten, maar Jeffrey is wel alvast onze Rotterdammer van de Week. Jeffreys werk hangt momenteel in Café ‘t Pakhuys in historisch Delfshaven.

door Anne Klapmuts

Hoe kwam je daar terecht?
“De eigenaar is een fan van mijn tekeningen, dus ik mocht daar exposeren. Hij heeft ook gelijk mijn werk van zijn zaak gekocht. Het café is één van de kleinste cafés van Rotterdam, een oud-kunstenaarscafé. Er hangen negen nieuwe werken, maar ook oude tekeningen uit mijn Moleskine-boekjes. In het begin wilde ik die niet verkopen, want het zijn voor mij dagboekjes. Maar nu staan ze zomaar in de kast en dat vind ik ook zonde!”

Jouw tekeningen illustreren ook de nieuwe, gratis stadsgids die sinds deze week op allerlei plekken in de stad te verkrijgen is.
“Ik beheer de facebookgroep Urban Sketchers en we zijn gevraagd om tips en tekeningen aan te leveren voor de city guide van Facebook. Een schets van de stad is op de buitenkant te zien en binnenin vind je tekeningen van locaties zoals De Ballentent en de Calypso. Het ziet er tof uit!”

Vertel eens over de Urban Sketchers waarmee je regelmatig afspreekt om te gaan tekenen.
“Iedere maand organiseren we een bijeenkomst, altijd op andere locaties in de stad. Sinds een paar jaar werken we met een jaarkalender en sommige tekenaars blokken dan alle dagen voor het hele jaar! Het aantal deelnemers wisselt, dat ligt aan de locatie en het weer.Het leuke van de groep vind ik dat het zowel online als offline is. We leren elkaar kennen via Facebook, dan spreken we af en na een tekenmiddag zie je iedereens werk weer op social media voorbijkomen.”

Op welke locaties spreken jullie af?
“In de zomer tekenen we buiten en 's winters kiezen we voor binnenlocaties, zoals musea. We hebben altijd meer locaties op ons lijstje dan tijd! Laatst waren we voor het eerst weer samen in Merwe-Vierhavens, dat was echt wel een van mijn favorieten. Ik houd van het tekenen van industriële omgevingen en daar liggen allemaal van die grote sleepboten. Voorafgaand aan een tekensessie spreken we altijd af bij een café in de buurt, dit keer bij Weelde. Daarna gaan we tekenen en achteraf zien we elkaar weer op dezelfde plek. We delen dan het werk met elkaar.”

Teken je ook wel eens in andere steden dan Rotterdam?
"Ik ontmoet regelmatig Urban Sketchers in het buitenland. De internationale community is heel groot. Ik heb mede tekenaars ontmoet in Manchester, Taiwan en Japan. Ze organiseren symposia vol workshops, lezingen, diners en borrels. Je ontmoet dan mensen die je al heel lang volgt of spreekt. Het zijn allemaal dezelfde gekken die alleen maar over pennetjes en dat soort dingen kunnen praten!”

Je hebt je portfolio uitgebreid met een aantal muurschilderingen op Katendrecht. Hoe dat zo?
“Dat stond altijd op mijn bucketlist en nu heb ik er meteen drie kunnen maken! Het nieuwe hotel Bed, Bites en Business vroeg mij om twee kamers te decoreren. In de rode kamer heb ik een lijntekening van de landtong van Katendrecht gemaakt in Japanse stripstijl. Heel vrolijk, blij en lief.In de andere kamer is het werk veel grafischer, met het stratenplan van Katendrecht als aderen. Hier heb ik gewerkt met foto’s uit het stadsarchief van Chinatown en de rosse buurt van vroeger. Ze waren zo tevreden dat ik hierna ook meteen een schildering in het restaurant mocht maken.”

Jeffrey hoopt dat meer mensen al tekenend de stad ontdekken. Daarvoor organiseert hij teken-tours onder de naam I Draw. Zijn werk kun je onder meer zien in Café ‘t Pakhuys aan de Voorhaven 46 waar tot 23 augustus zijn expositie is te bezoeken. En je kunt natuurlijk zijn tekeningen online bekijken en kopen. Kijk op stadstekenaar010.nl voor meer info. Meer over Jeffrey opidraw.eu/nl/én op Instagram!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden