Foto:

Rotterdam is weer trendsetter, dit keer met gigantisch project voor de kinderen

Rotterdam - Rotterdam laat zich de laatste tijd weer eens van zijn meest daadkrachtige en slagvaardigste kant zien. Met onder meer steun aan ondernemers na de lockdowntijd en investeringen om een crisis voor te zijn. Meest hartverwarmende voorbeeld is misschien wel Zomercampus010, waarmee duizenden Rotterdamse kinderen een mooie zomer word aangeboden

'Rotterdam is weer eens Trendsetter des Vaderlands', schrijft onze columnist Rachid Benhammou in De Havenloods van deze week. En zo is het. Nergens in het land is een soortgelijk initiatief te vinden. En al helemaal niet van zó'n omvang.

Tijdens Zomercampus010 kunnen kinderen op tientallen plekken in de stad sporten, muziek maken, zingen én kranten maken over Rotterdam. Zomercampus010 is in slechts een paar weken tijd uit de grond gestampt en loopt als een tierelier. Omdat de aanmeldingen maar bléven binnenstromen is de inschrijftermijn inmiddels verlengd.

Het project is bedoeld voor kinderen die deze zomer een leuke tijd willen hebben en een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Duizenden kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs kunnen van 20 juli tot en met 28 augustus gratis deelnemen.

“De kinderen in mijn buurt konden niet meer naar school, maar ook niet meer sporten en cultuur beoefenen”, zegt initiatiefnemer Samuel Schampers. “Voor veel kinderen zijn de vakantieplannen afgelast en leuke activiteiten staan op een laag pitje. Maar daar is het geen zomervakantie voor, toch? Als voorzitter van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam kon ik dat niet over mijn hart verkrijgen.”

Daarom werd Stichting Zomercampus010 opgericht; een grootschalig en uniek project in regio Rotterdam, waar de gemeente Rotterdam, het Jeugdfonds en diverse lokale partijen aan bijdragen. Het initiatief biedt plek voor ruim 6.000 kinderen uit het basisonderwijs (voor de groepen 3 t/m 7) en voor-examenklassen van het voortgezet onderwijs.
Deelnemers worden in kleine groepen begeleid door een mentor uit de buurt. De programmering draait om talentontwikkeling, nieuwe ontmoetingen en inspirerende activiteiten. In juli en augustus staan onder andere danslessen, gitaarlessen en voetbal op de agenda.

“Mijn doel is dat die kinderen straks aan hun nieuwe schooljaar beginnen met een tof vakantieverhaal”, zegt Schampers. “Hun zomer wordt echt een feestje.”

Het initiatief behaalde in de eerste inschrijfweek al ruim 3.000 aanmeldingen. Volgens de organisatie bevestigt het succes de behoefte aan zomeractiviteiten. Daarop besloot ze de inschrijftermijn te verlengen.


Vmbo, havo- en vwo-leerlingen uit voor-examenklassen kunnen zich nog tot en met 10 juli inschrijven. Kinderen uit de groepen 3 tot en met 7 krijgen de tijd tot en met 17 juli. Zomercampus010 wordt georganiseerd door de gemeente Rotterdam, Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam en diverse lokale partners. Deelname is gratis.

Aanmelden via zomercampus010.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden