De vleermuisschermen hangen aan lange palen waar brede steigerdoeken aan bevestigd zijn.
De vleermuisschermen hangen aan lange palen waar brede steigerdoeken aan bevestigd zijn. (Foto: Rijkswaterstaat)

Zó redden de vleermuizen zich nu de bomen van het Lage Bergs Bos gekapt zijn

Rotterdam - Tijdens de aanleg van de nieuwe snelweg A16 Rotterdam zijn over de hele lengte van de toekomstige Rottemerentunnel in het Lage Bergse Bos bomen gekapt. Vleermuizen gebruikten die bomen om zich te oriënteren. Speciale schermen moeten de functie van de bomen opvangen.

De vleermuisschermen hangen aan lange palen waar brede steigerdoeken aan bevestigd zijn. De schermen helpen de vleermuizen op zoek naar voedsel met oriënteren. Hoe de vleermuizen precies vliegen, en waar de schermen moesten komen, is bepaald met 'batdetectors' die de geluiden van de beestjes registreren.

In het Lage Bergse Bos zijn eerder al vijftig vleermuiskasten opgehangen. In de scheuren en kieren van bomen verbleven vleermuizen. Omdat die bomen gekapt werden, verdwenen ook verblijfplaatsen en toekomstige verblijfplaatsen. Dat is opgelost door de kasten. 

Als de werkzaamheden zijn afgerond, worden grote bomen teruggeplaatst op de plek waar nu de schermen staan. De kasten blijven wel nog even hangen, want er zitten niet meteen grote scheuren in de bomen waar de dieren in kunnen verblijven.

Je kunt meer lezen over het helpen van de vleermuizen die in het Lage Bergse Bos wonen (en nu zonder bomen zitten) in een interview met  ecoloog Jeroen Demmer op de website a16rotterdam.nl van Rijkswaterstaat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden