Campagnebeeld Martin Valkhoff
Campagnebeeld Martin Valkhoff

Het bootje dat 750 jaar geleden de dam in de Rotte aanlegde, is binnenkort te zien!

Rotterdam - Dit jaar is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte werd gelegd en de stad Rotterdam ontstond. Deze mijlpaal vormt, samen met het 60-jarig bestaan van Archeologie Rotterdam (BOOR), aanleiding voor beide partijen om de expo '750 jaar Rotte | dam' te organiseren. Topstuk hierin is een punter, een bootje dat is gebruikt bij het sluiten van de dam in de Rotte en dat bij archeologisch onderzoek in 1991 is aangetroffen. De expo opent op 5 september en is tot 21 maart 2021 te zien bij Museum Rotterdam in het Timmerhuis.

Voor het ontstaan van Rotterdam was er Rotta; een kleine nederzetting die in de 12de eeuw vanwege waterlast werd verlaten. Om een veilige en droge nederzetting te kunnen realiseren werd er in 1270 een dam in de Rotte aangelegd. Met de aanleg van deze dam ontstond Rotterdam, een stad die zou uitgroeien tot wereldhaven.

In de expo kan de bezoeker voor het eerst de oudste, compleet bewaarde boot van Rotterdam zien. Het is een punter die een rol heeft gespeeld bij de afdamming van de Rotte en de oorsprong van Rotterdam markeert. De punter is door de staat waarin hij verkeert en qua grootte een echte eyecatcher. Een ander topstuk dat te zien is, is de verguld zilveren beker uit 1656 van het Hoogheemraadschap van Schieland.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden