De Voedselgaarde, juni 2020.
De Voedselgaarde, juni 2020. (Foto: I. Spriensma)

Boer & Buurt verbindt lokale boeren met buren in Rotterdam en Zuidplas

Rotterdam - Het roer moest om, vonden Liesbeth de Frel en Ico Spriensma eind 2019. Een eerlijke prijs voor boeren en telers en de consument die weet waar zijn eten vandaag komt. Ze bedachten Boer & Buurt, dat de plek moest worden waar je vers, gezond en eerlijk voedsel kunt bestellen. Nu verbouwen ze op een ecologische manier groenten, aardappelen, klein fruit en kruiden. Ook Rotterdammers kunnen 'buur' worden en vrijblijvend producten bestellen. 

Vorige jaar volgden Liesbeth en Ico een cursus biologische landbouw. Met de opgedane kennis stelden ze hun werkplan op en startten begin dit jaar op de Voedselgaard in Zevenhuizen. "Omdat we voedselteelt en natuurontwikkeling samen willen laten gaan, werken we met strokenteelt, gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest. Een vorm van natuurinclusieve landbouw, waardoor de biodiversiteit kan toenemen en we een meer aantrekkelijke leefomgeving creëren", vertelt Ico.

"Onze ambitie is dat in gemeente Zuidplas boeren en telers omschakelen naar biologische akkerbouw en diervriendelijke veeteelt', zegt Liesbeth. Wij willen deze beweging in gang zetten door zelf op een ecologische manier gewassen te telen op De Voedselgaarde en een netwerk van klanten op te zetten, aan wie de aangesloten boeren en telers hun duurzame producten kunnen gaan aanbieden."

Zo min mogelijk voedselkilometers
"We bieden hen een platform voor de rechtstreekse verkoop aan de consument. We realiseren hiermee dat de boeren en telers een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en dat de consument weet waar zijn eten vandaan komt. Wij richten ons op producenten die in een straal van 15 - 20 kilometer rondom ons heen wonen, omdat wij zo min mogelijk voedselkilometers willen maken."

Vanaf 4 juli kunnen aangesloten Buren al de lekkerste groenten, vlees, kaas, honing en nog veel meer bestellen. Bij succes zullen er meer producenten zich aansluiten en zal het aanbod aan producten toenemen.

Vind jij het belangrijk dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten, dat de natuur zich kan herstellen en dat onze Hollands polderlandschap behouden blijft, wordt dan buur en bestel boodschappen bij Boer & Buurt. Je bestelt wat je zelf wilt, wanneer je zelf wilt, dus geen verplichte afname. Meer informatie over Boer & Buurt is te lezen op www.boerenbuurt.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden