Foto: Peter Hilz

25 jaar Srebrenica in 10 schilderijen in de Laurenskerk

Rotterdam - Zaterdag 18 juli opent de tentoonstelling Srebrenica / Peter Koole, schilderijen in de Laurenskerk.


Op 11 juli 1995, nu 25 jaar geleden, viel de enclave in het voormalig Joegoslavië. In enkele dagen erna werden duizenden gevluchte mannen en jongens vermoord. Srebrenica was een door de VN gegarandeerd veilig gebied. Voor Nederland blijft de val van Srebrenica een litteken in haar geschiedenis omdat de aanwezige militairen Nederlands waren.

De schilder Peter Koole heeft gedurende vijftien jaar een serie grote schilderijen over dit onderwerp gemaakt. Vanaf 18 juli worden tien indrukwekkende schilderijen uit deze serie getoond in de Laurenskerk.
Na het uiteenvallen van Joegoslavië in de jaren 90 van de vorige eeuw ontstond een oorlog tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Mensen sloegen massaal op de vlucht. In Bosnië vluchtten Bosniaks naar door de Verenigde Naties aangewezen veilige gebieden.

Eén van deze enclaves was Srebrenica, onder bescherming van Nederlandse VN militairen. Hoe anders het is verlopen is genoegzaam bekend en die gebeurtenissen hebben het hart van de Rotterdamse schilder Peter Koole diep geraakt. In de serie schilderijen komen allerlei aspecten van de val, de genocide en de nasleep aan de orde. Zijn schilderijen vormen een monument voor de slachtoffers en nabestaanden. ‘Srebrenica mag nooit worden vergeten.’

SREBRENICA / Peter Koole, schilderijen is te zien van 18 juli tot en met 29 augustus in de Laurenskerk, Grotekerkplein Rotterdam op vrijdag t/m zaterdag tussen 10-17 uur. Toegang € 3,- / jongeren t/m 12 jaar toegang vrij.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met CBK Rotterdam. De Laurenskerk volgt de richtlijnen van het RIVM. Aanmelden en kaarten kopen vooraf is noodzakelijk via www.laurenskerkrotterdam.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden