Binnenkort schittert Renee Ketelaar in het tijdschrift Saar. "De art director was zo weg van mijn foto’s dat ze me vroegen of ze die op de cover mochten gebruiken.”
Binnenkort schittert Renee Ketelaar in het tijdschrift Saar. "De art director was zo weg van mijn foto’s dat ze me vroegen of ze die op de cover mochten gebruiken.” (Foto: )

Het bijzondere leven van avonturier Renee Ketelaar

Rotterdam - Avonturier Renee Ketelaar (74) houdt zichzelf graag bezig. Als stewardess voor Alitalia vloog ze de hele wereld over en woonde ze in Londen, Rome en Houston. Nu maakt ze nieuwe kennissen via social media. En op haar werk als receptioniste en figurant. Half augustus ligt Renee als covermodel van magazine Saar in de schappen: “Het is dan wel geen Vogue, het is toch de Saar.” Renee Ketelaar is onze Rotterdammer van de Week!

door Anne Klapmuts

Hoe kom je als model op het magazine terecht?
“Via social media tipte iemand mij het magazine Saar, 50+ maar nog lang niet dood. Afgelopen mei stond ik met een interview in het blad. Nu komen ze met een nieuwe variant: Saar, 70+ maar nog lang niet achterlijk. De art director was zo weg van mijn foto’s dat ze me vroegen of ze die op de cover mochten gebruiken.”

Doe je meer modellenwerk?
“Vooral figuratie in series en films. Ik sta al twintig jaar bij allerlei bureaus ingeschreven. In die tijd wilde een vriendin van mij graag lijk spelen. Omdat ik handig was met internet, zocht ik het uit en zo gingen we voor zeventig gulden een figurantenrol doen. We hebben zo gelachen en we kwamen overal. Nog steeds. Ik zit in een nieuwe serie over Ischa Meijer, maar ook in de kinderserie De regels van Floor. Ik heb reconstructies voor Opsporing Verzocht gedaan en ben zelfs een keer een stel geweest voor House Vision. Ik heb er veel plezier in!”


Daarnaast werk je ook nog als receptioniste.
“Ik zit al in mijn tiende jaar aan de receptie bij Office Dock op de hoek van het Schouwburgplein en de Karel Doormanstraat. Ik vind het zo leuk en ik zie daar alles. Alsof ik op een terras zit, de hele wereld komt voorbij. Het contact met alle huurders in het pand maakt me blij. Ik ben sowieso nooit te beroerd geweest om te werken. In de catering, als receptioniste en als stewardess. In Amerika verkocht ik als Avon Lady zelfs nog make-up aan de deuren. Ik houd van mooie jurkjes, dus er moet geld verdiend worden.”

Hoe werd je stewardess?
“Mijn buitenland-interesse begon al vroeg. Op mijn zeventiende wilde ik naar Amerika om Engels te leren. Uiteindelijk werd ik au pair in Londen en later in Parijs. Toen ik een tijdje terug was in Nederland zag een van mijn vriendinnen de advertentie van Alitalia in de krant. Ze zochten vijfhonderd Nederlandse meisjes. Op het kantoor in Amsterdam zat de hele wachtkamer vol met meisjes, dus ik dacht dat het nooit zou lukken. Tijdens het gesprek vroegen ze me: ‘Waar ligt Bangkok?’.
Ik dacht waarom moet ik dit weten, de piloot vliegt toch? Ik werd gekozen en vloog meteen naar Rome voor een keuring en cursus.”

Kwam je snel terug?
“Nee, ik heb eerst een hele tijd in Rome gewoond. Toen ik voor Alitalia in New Delhi was, leerde ik mijn eerste man Stanley kennen. In het zwembad van het InterContinental Hotel kwam er een Amerikaan op me aflopen. Hij bleek ook in Rome te wonen. ‘s Avonds gingen we samen uit en daarna is hij bij me komen wonen achter het Vaticaan. We kregen twee kinderen en hebben overal gewoond. In Engeland, Beirut, Cyprus en Houston. We waren net een reizend circus: met ons hele hebben en houden de wereld over.”

Hoe bevalt het nu hier in Rotterdam?
“Ik zoek altijd dingen om mezelf bezig te houden. Naast mijn werk en de figuranten klussen, heb ik mijn eigen chapter van de ‘rode hoeden’ gehad. Ik ben ook nog Groupie geweest voor Groupon. Zo mocht ik een jaar lang iedere maand een actie uitproberen. Als ik dingen tegenkom, denk ik: dat ga ik doen. Waarom niet? Zo ben ik altijd geweest!”

Social media zijn je beste vriend. Hoe is dat ontstaan?
“Ik heb altijd interesse gehad voor internet en mijn zoon was er al vroeg mee. Van hem heb ik veel geleerd. Via Facebook en Twitter leer ik allemaal mensen kennen. Er is ook een vrouw uit Frankrijk waar ik al tien jaar Wordfeud mee speel. De meesten spreek ik alleen via social media, maar vlak voor de lockdown hebben we een keer een ontmoeting gehad met een groep twitter-dames. Hartstikke gezellig.”


Heb je tips om zo actief en avontuurlijk te blijven?

“Je moet zelf wat van het leven maken en het niet van een ander af laten hangen. Life is not about finding yourself, but creating yourself!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden