Foto: Remco Kroeze

Eerste oogst bij Rotterdamse Herenboeren

Rotterdam - Tegen Schiebroek aan vinden we ‘Herenboeren de Vlinderstrik’. Afgelopen week werd de allereerste oogst uitgedeeld bij de Melkschuur van Natuurmonumenten aan de landscheiding. En dat was zowel woensdag als zaterdag een feestje!


Een herenboerderij zoals de Vlinderstrik is een coöperatie van leden die samen duurzaam voedsel produceren. De leden zijn gezamenlijk eigenaar en hebben een boer in dienst die zorg draagt voor het draaien van de boerderij. Leden kunnen vrijwillig meehelpen op de boerderij met planten, zaaien, poten en nu dus oogsten! Van het land komt als de boerderij op volle kracht draait, groente, fruit, eieren en vlees.

Als Herenboer pak je eigenlijk een stukje regie terug op zoiets belangrijks als je eigen eten; behalve lekker en gezond is dat ook leuk en leerzaam. Herenboeren zijn ondernemend, want gedeeld eigenaar van hun eigen boerderij. Als huishouden investeer je eenmalig in je lidmaatschap. Verder delen de Herenboeren alle kosten die nodig zijn om hun bedrijf te laten draaien. Hoeveel precies, daarover besluiten ze samen, maar een tientje per persoon per week is een aardig richtbedrag. Verder is het een community van mensen die elkaar regelmatig ontmoeten, het sociale aspect is ook heel gezellig en belangrijk!

Geschiedenis

Herenboeren is een landelijke beweging. Herenboeren Nederland is ontstaan in Boxtel. De grondlegger Geert van der Veer zag kansen voor een alternatief, duurzaam en eerlijk model voor voedselproductie. Hij pionierde met een aantal gelijkgestemden en (kennis)partners en onderzocht de haalbaarheid van een nieuw model. Begin 2016 ontstond in Boxtel de eerste herenboerderij.

De Vlinderstrik is de derde draaiende boerderij in Nederland. Er is door een groep kartrekkers jaren gewerkt om de boerderij op deze locatie op te richten. Vorig jaar was het zo ver we hadden meer dan voldoende leden en om te beginnen. Dit voorjaar werd gestart op een voorlopige akker en werd een boomgaard aangelegd. Later zullen er ook varkens, koeien en kippen komen.

Het gebied

In de polder tussen Schiebroek en Lansingerland is het nu werkterrein, de boerderij draait nog niet volledig. Er worden sloten en fietspaden aangelegd en de A16 wordt de komende jaren aangelegd. Later komt er een recreaduct over de A16 en kan je over het terrein fietsen en ‘struinen’. Nu is het gebied nog verboden terrein vanwege de bouwactiviteiten. Over enige tijd kan iedereen, zelf ook genieten van het landschap dat gaat ontstaan. Er komt dus ook iets moois naast alle bouw! Ondanks alle bouwactiviteiten is er dus nu voor de eerste keer geoogst op de akker. Van het land kwamen raapstelen, spinazie en sla.

Alle 229 leden kwamen met hun herenboeren tas om voor zichzelf en voor hun herenburen de oogst op te halen. Iedereen was nieuwsgierig hoe de groenten gingen smaken en het was heerlijk om elkaar weer eens in het echt te zien. Elk lid kreeg, om de start extra feestelijk te maken, ook nog een #supportyourlocals verrassingspakket met koolrabi, eikenbladsla of gewone sla van Hoeve Biesland, Zwammen van Rotterzwam en aubergines, eieren en niet te vergeten een paar stengels rabarber van t Fruitboertje in Berkel en Rodenrijs.
Wij hopen nog lang te boeren op deze prachtige plek in wording die we nu samen met Natuurmonumenten en gemeente Rotterdam aan het ontwikkelen zijn

Wilt je meer informatie volg herenboeren op social media of kijk op de website. Wil je ook herenboer worden? De Vlinderstrik zit vol, maar rond Rotterdam is herenboeren Rotterdam grond aan het zoeken en leden aan het werven! Volg herenboeren op social media of via de nieuwsbrief het kan ook bij jou in de buurt!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden