Ons nieuwe Hotel New York?


Zo moet het worden, Villa van Waning als spil in de wijk Feijenoord. Met horeca waar het hele park en de wijk bij betrokken wordt. (Beeld: New Industry)
Zo moet het worden, Villa van Waning als spil in de wijk Feijenoord. Met horeca waar het hele park en de wijk bij betrokken wordt. (Beeld: New Industry) (Foto: New Industry)

Ons nieuwe Hotel New York?

Rotterdam - Eindelijk, eindelijk, éindelijk is deze week dan de restauratie van Villa van Waning begonnen! De eerste bouwmaterialen zijn gearriveerd, komende maanden wordt de buitenkant van het Rijksmonument aangepakt. In het voorjaar van 2021 opent de geplande horeca. Dan kunnen we eindelijk het glas heffen bij één van de meest verwaarloosde pareltjes van Rotterdam.

door Emile van de Velde

En in het voorjaar zal er ook een loden last vallen van de schouders van Vincent Taapken die met zijn bedrijf New Industry al bijna tien jaar nieuw leven probeert de blazen in het karakteristieke pand aan de Nijverheidstraat in de wijk Feijenoord. "Joh, die last valt nu al van mijn schouders", reageert Taapken. "Je moet natuurlijk over een lange adem beschikken als je je bezig houdt met stadsontwikkeling. Maar ik word er ook niet jonger op hè. In februari kondigde het AD het begin van de restauratie aan. Maar ja, toen kwam de coronacrisis en dat betekende wéér maanden uitstel. Nu zijn we dan eindelijk begonnen."

Villa van Waning was ooit het hoofdkantoor op het terrein van Cementsteenfabriek Van Waning en Co, de grondlegger van beton in Nederland. Het industrieterrein van weleer is allang verdwenen. Alleen Villa van Waning bleef behouden, vrijstaand, eenzaam en wachtend tot zich een nieuwe kans op bestaansrecht zou aandienen. In ons leven kennen we Villa van Waning als een fascinerend, geheimzinnig maar ook verpauperend pand. Alleen mensen die er (anti)kraak in woonden, (of kijkers van Flikken Rotterdam) kennen het van binnen.

Bij zo'n beschrijving zou je bijna aan het Poortgebouw denken, ook zo'n beeldbepalend gebouw dat, steeds meer vervallen, wacht op de toekomst. Maar dat beeld klopt niet langer. Villa van Waning is vanaf nu meer het nieuwe Hotel New York, of het Dordtse Villa Augustus; een prachtig pand dat met een horecafunctie een voortrekkersrol voor een heel gebied kan vervullen. Voor een wijk die in lange termijnpannen ook weleens de nieuwe Kop van Zuid wordt genoemd, wat in de volksmond al leidde tot de bijnaam 'kont van Zuid.' En zoals Hotel New York ooit moederziel alleen de handdoek oppakte op de Wilhelminapier, zo zou Villa van Waning dat voor dit gebied moeten gaan doen.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Taapken: "Ik ben in gesprek met een jonge horecaonderneemster en heb goede hoop dat dat snel rondkomt. Ik ben waanzinnig enthousiast over haar plannen. Villa van Waning is de aanzet voor ontwikkeling van de hele wijk Feijenoord. Van het eiland Feijenoord. Met de Persoonshaven, de oever van de Nieuwe Maas en de Piekstraat met een nieuwe woontoren. De Nijverheidstraat met Villa van Waning is de dorpsstraat van dat gebied. We willen ook dat het park om het pand heen straks meer tot leven komt. Villa van Waning moet een actieve functie gaan vervullen in het leven in en om het park, en in de wijk."

(Tekst loopt verder onder de foto)

Daar is het eerste bouwmateriaal, de restauratie kan eindelijk  beginnen! (Foto: New Industry)

Al was dat allemaal niet het idee waar Taapken tien jaar geleden mee aanklopte op de Coolsingel. "Nee, het eerste doel was redding van dit monument. En daar zijn we nu dus mee begonnen. Ik heb een aannemer gevonden die is gespecialiseerd in het restaureren van dit soort erfgoed. Daar ben ik zó blij mee, en daar heb ik ook heel veel vertrouwen in. Villa van Waning is in hele goede handen. De bouwplaats wordt nu ingericht, het eerste materiaal is gearriveerd. En dat is echt heel goed nieuws, in december is de restauratie afgerond. Dan kunnen we aan het horecagedeelte in het gebouw gaan werken. En inderdaad, in het voorjaar van 2021 kunnen we er dan een glas drinken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden