Bewoner van Pension Almonde.
Bewoner van Pension Almonde. (Foto: )

Pension Almonde blijft open voor een zomer vol herinneringen

Rotterdam - De Almondestraat heeft een nieuwe eigenaar en Pension Almonde blijft nog tot eind september de plek waar stadsnomaden en buurtinitiatieven coöperatief wonen en werken. Om te vieren dat ze in de zomer kunnen blijven, organiseren de bewoners en buurtinitiatieven deze zomer een straatvakantie met Open Meent en zetten ze nieuwe eigenaar van de wijk ZOHO in het zonnetje. 


Het afgelopen jaar zijn de bewoners van de 52 sociale huurwoningen verhuisd en vonden moderne stadsnomaden, avontuurlijke pensiongasten en verweesde buurtinitiatieven tijdelijk een onderkomen in Pension Almonde. Een experiment voor de stad van de toekomst van stichting Stad in de Maak, mede mogelijk gemaakt door Citylab010.

De 52 sociale woningen krijgen een nieuwe eigenaar. Uiteindelijk wordt het blok gesloopt en komt er nieuwbouw, maar eerst is er nog een zomer waarin de bewoners en buurtinitiatieven onverwacht langer kunnen blijven. De ontwikkelaars gaan de samenwerking aan om deze bijzondere combinatie van coöperatief wonen en buurtvoorzieningen in elk geval tot eind oktober voor Rotterdam-Noord te behouden.

Heimweewoning en Slopera

Kortom, de bewoners van Pension Almonde blijven deze zomer thuis! Dat vieren ze met Open Meent op vrijdag 26 juni van 15.00 tot 18.00 uur. Vanwege Corona is dit event op aanmelding toegankelijk.

Om 15.00 uur is er een rondleiding langs de buurtinitiatieven in de straat. Vervolgens opent om 16.00 uur de Heimweewoning haar deuren. Een expositie van een straat in transitie met foto’s van Frank Hanswijk. Er zijn verhalen van de bewoners te horen. Ook wordt de eerste ‘sloopsteen’ uitgebikt en overhandigd aan de oude en nieuwe eigenaar van de straat: Acte: Steen één van Slopera (HaHa productions). Een voorproefje van de Slopera die eind september als onderdeel van de Operadagen Rotterdam in de straat wordt opgevoerd.

Coöperatief wonen en werken

Met Pension Almonde vraagt initiatiefnemer stichting Stad in de Maak aandacht voor de positie van ‘stadsnomaden’, mensen die tussen wal en schip vallen op de woningmarkt. Daarnaast zijn er vanuit het pension verschillende buurtinitiatieven en voorzieningen voor de wijk gestart, zoals een atelier dat kostuums maakt met maatschappelijke doelgroepen, een Nederlandse taalschool voor vrouwen, een nomadische tent waar Syriërs verhalen vertellen en een werkplek voor ZZP’er ouders met oppasservice.

Geïnteresseerden kunnen zich per e-mail aanmelden voor de Open Meent. De Heimweewoning is ook na de opening op afspraak te bezoeken. Mail naar almonde@pension-almonde.nl Meer over Pension Almonde in de Almondestraat in Rotterdam en de volledige agenda vind je op www.pension-almonde.nl

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden