Foto: Natascha Koelhof

Zeer grote opkomst bij Erasmusbrug, demonstratie moet vroegtijdig stoppen

Rotterdam - De opkomst bij de demonstratie tegen racisme op en rond de Erasmusbrug is overweldigend groot. Organisatie en gemeente riepen de deelnemers herhaaldelijk op toch vooral afstand van elkaar te houden. Om 18.00 uur moest de demonstratie stoppen omdat dat niet lukte, een half uur eerder dan gepland. Het grootste deel van de bezoekers keerde rustig terug naar huis. Op sommige plekken in de binnenstad werden vernielingen aangericht en greep de politie in.

Vanaf 17.00 konden demonstranten een menselijk lint vormen op de brug en de twee pleinen de voet van de burg; het Glitterplein aan de ene en het Willemsplein aan de andere kant van de brug. De deelnemers moesten anderhalve meter afstand van elkaar houden, op het trottoir blijven en er mocht geen hinder voor omwonenden ontstaan. Aanleiding voor de demonstratie is de dood van de zwarte arrestant George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis.

Aboutaleb gaf dinsdagochtend al aan niet meer dan tachtig mensen bij de demonstratie tegen racisme en politiegeweld op het Schouwburgplein te willen hebben. Dat er weleens een stuk meer mensen kunnen komen, werd maandag duidelijk bij een demonstratie op de Dam in Amsterdam, waar zoveel mensen op af kwamen dat de coronamaatregelen niet meer in acht konden worden genomen. Om die reden werd in Den Haag gisteren de demonstratie al verplaatst van de Koekamp naar het Malieveld, enkele duizenden mensen demonstreerden daar mét 1,5 meter afstand.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden