"Nooit meer Suus horen hinniken als ik 's ochtend het pad op kom? Dat kan toch niet waar zijn?"
"Nooit meer Suus horen hinniken als ik 's ochtend het pad op kom? Dat kan toch niet waar zijn?" (Foto: )

Miranda's hart breekt bij het idee dat ze Suus nooit meer hoort hinniken

Rotterdam - Nooit meer Suus horen hinniken als ik 's ochtends aankom. Nooit meer Mark horen balken als er iemand het pad op komt lopen. Nooit meer met de kindjes eieren zoeken in het kippenhok." Miranda's hart breekt al bij het idee, want door het wegvallen van subsidie dreigt de stageplek voor aankomend dierenverzorgers van het Wellant mbo te verdwijnen. En daarmee alle beesten die niet alleen voor dagelijks klein geluk, maar ook voor vele educatieve momenten zorgen.

door Els Neijts

Miranda van der Reijden is pedagogisch medewerker op een dreumesgroep van kinderdagverblijf Kiekeboe, een natuureducatieplek aan de Overschiese Kleiweg. Op het naastgelegen terrein wonen allerlei dieren. Hun onderkomen fungeert als stageplaats voor de opleiding dierenverzorging van het Wellant mbo.

Lief én educatief

De kinderen én pedagogisch werkers zijn gek op al 'hun' dieren. "Omdat je ze zo lekker kunt aaien", lacht Miranda, "maar ook het educatieve aspect speelt een grote rol. Spelenderwijs leren de kinderen dingen als Hoeveel poten heeft Mark de ezel? Voelt een konijn hard of zacht? Welk geluid maakt het paard? Heeft een schaap een staart? En ze ontdekken bijvoorbeeld ook dat een kip eieren legt en dat cavia's kunnen piepen. De dieren horen waar ze nu zijn, het is echt een feest om er elke dag met de kinderen te komen spelen. We zijn niet voor niets een buitenopvang. We zijn het grootste deel van de dag buiten."

Het nieuws dat de dieren gaan verdwijnen maakt Miranda en haar collega's niet alleen heel verdrietig maar ook bezorgd. "De subsidie voor de opleiding tot dierenverzorger van het Wellantcollege schijnt te stoppen. Het hoe en waarom heb ik niet meegekregen, maar als deze praktijkplek ophoudt te bestaan, stopt ook voor ons een educatief middel. Niet alleen voor de kinderen van het dagverblijf, ook voor de kinderen van de buitenschoolse opvang. Ik wil er alles aan doen om dat te voorkomen."

Hoopvol

Miranda is inmiddels in gesprek met Laurens Vastgoed, eigenaar van de grond. Laurens staat open voor het behoud van de dieren, mits er een stichting komt die verantwoordelijkheid gaat dragen voor zowel de dieren als de organisatie. "Daarom zoeken we met spoed mensen met een hart voor de natuur, dieren, kinderen en (demente) ouderen", legt Miranda hoopvol uit. "Die zouden in stichtingsverband zorg moeten gaan dragen voor het opnieuw vormgeven van de bosrijke natuur en natuurlijk de zorg voor de dieren. Zodat zowel de praktijklessen van het Wellant als onze kinderactiviteiten overeind gehouden kunnen worden én er een verbinding wordt gemaakt met de nieuwe wijk Park 16Hoven. Crowdfunding of het adopteren van een of meer dieren zou natuurlijk ook enorm helpen."

Bied Miranda je steun aan via reddedieren@ziggo.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden